/Nika Turković otkrila što zahtijevaju Dora i Eurosong: ‘Divim se svima koji to imaju’

Nika Turković otkrila što zahtijevaju Dora i Eurosong: ‘Divim se svima koji to imaju’

“Jako sam zahvalna što sam dobila priliku biti dio Superstara. Bila mi je iznimna čast sjediti s takvim legendama glazbene scene, pogotovo sa Severinom, koju obožavam i izuzetno cijenim”, rekla nam je mlada glazbenica Nika Turković (28).

Ova svestrana pjevačica i kantautorica iza sebe ima brojne hitove poput “Gledaj me”, “U mraku” i “Dok nas nema”, a prošle je godine izdala i svoj prvi album naziva “11” koji je pokupio brojne pohvale i dva puta bio najprodavanije domaće izdanje. Mnogi Niku pamte još od 2004. godine kada je kao djevojčica predstavljala Hrvatsku na Dječjoj pjesmi Eurovizije. Od tada je izrasla u perspektivnu glazbenicu prepoznatljivog zvuka, ali i influencericu koju prate mnogi na društvenim mrežama te veliku ljubiteljicu mode.

Nedavno smo je mogli gledati u Superstaru gdje je uz bok Severini odlučivala o sudbinama mladih talenata u Hrvatskoj. Nika se trenutno bavi promocijom svog albuma, ali radi i na novim projektima. Njezin singl „Ima smisla“ bio je nominiran za Cesaricu za hit prosinca. Jedan od sljedećih nastupa joj je u riječkom Pogonu kulture, 18. svibnja 2024. Tako će riječka publika imati priliku čuti pjesme s njezinog hvaljenog i prodavanog prvijenca.

U intervjuu za Generaciju otkrila nam je više o projektima i pjesmama na kojima radi, iskustvu sa Superstara, reakcijama na njezin album prvijenac, modi, nastupima u 2024., skorašnjoj Dori i Eurosongu te glazbenim uzorima.

Za početak, na kojim pjesmama i projektima trenutno radite? 

Trenutno radim na jednoj suradnji koja izlazi jako uskoro, ali s obzirom da to da još nisam ništa odala, voljela bih da tako i ostane. Mogu samo reći da sam jako uzbuđena i da na samoj pjesmi radimo od ljeta prošle godine, a na spotu od prosinca, tako da se nadam da će ispasti onako kako smo zamislili. 

Kakve su dosadašnje reakcije publike i kritike, ali i vaših pratitelja na album prvijenac “11”? 

Rekla bih van svih mojih očekivanja, i na tome sam baš jako zahvalna. Album je u prošloj godini dva puta uspio biti najprodavanije domaće izdanje, tako da je zbilja u redu reći da nisam očekivala ništa, a pogotovo ne to.

Hvala svima na tome, samo me motivira da radimo još više i još bolje, što je nekako i poanta. 

Miley Cyrus kao glazbeni uzor

Koji su vam bili glazbeni uzori nekada, a kome se divite sada?

Nekada Avril Lavigne, danas vjerojatno Miley Cyrus, Tove Lo, Charlotte Cardin, Hailey Williams… Ima tu puno umjetnica kojima se divim i čiju glazbu stalno slušam, koje me inspiriraju i glazbeno i životno i scenski. 

Planirate li se prijaviti na Doru iduće godine i kako gledate na ovogodišnje pjesme?

Ja sam davno rekla da sam svoju Euroviziju odradila s 9 godina i pri tome i ostajem. Bojim se da ja nemam želudac za ono što Dora i Eurosong danas predstavljaju, ali se strašno divim svima koji imaju. Mislim da to zahtijeva opasne živce i samopouzdanje.

Naravno, pratim apsolutno sve, pogotovo na regionalnoj razini i preslušala sam sve ovogodišnje pjesme za Doru. Moram reći da će ove godine biti baš jaka i zanimljiva konkurencija, tako da, jedva čekam gledati. 

Kako su nastale pjesme “Sam(a)” i “Ima smisla”?

Nastale su popraćene mojim emotivnim stanjima, kao i sve druge. Ne pišem uvijek u točnom trenutku kad nešto prolazim, ali svakako pomaže ako je tako, pa je tako i bilo s ovim pjesmama. Neki dijelovi pisani su u trenutku kad sam određene stvari živjela, dok sam druge završila kad su se neka poglavlja sama od sebe zatvorila.

Obje sam pisala kroz neko vrijeme i kad sam bila spremna da se završe, nekako se to dogodilo i samo od sebe. 

Kako biste opisali svoje iskustvo sudjelovanja u Superstaru? Kako ste se slagali sa Severinom i ostalima na snimanju? Koje je vaše mišljenje o pobjednici?

Superstar mi je bio jedan prekrasan projekt i jako sam zahvalna što sam dobila priliku biti dio istog. Bila mi je iznimna čast sjediti s takvim legendama glazbene scene, pogotovo sa Seve, koju obožavam i izuzetno cijenim. I u potpunosti podržavam, samo da i to napomenem. Što se tiče male Hane, naše pobjednice, svatko tko je gledao show, znat će da sam za nju navijala od početka, tako da tu nemam što puno za reći.

Smatram da je Superstar generalno odlična platforma za vidljivost i promociju u Hrvatskoj, samo poslije njega (kao i poslije svake takve promocije), treba napraviti pametne korake i znati u kojem smjeru se ide. Svakako navijam za sve koji su prošli kroz show, jer mislim da je bilo vanserijskih ljudi, a i jedva čekam što će sam show u novim sezonama donijeti. 

Talentirana Hana (17) pobjednica je Superstara: ‘To je prekrasan osjećaj, još se dojmovi nisu slegli’

‘Otkrivam čari odijevanja za koncerte’

Poznato je kako volite modu. Koji su vam modni uzori i što najviše volite nositi? Koje domaće dizajnere biste izdvojili?

Jako sam veliki fan mode oduvijek, a u zadnje vrijeme pogotovo otkrivam čari odijevanja za koncerte i spotove koji su recimo van moje komforne zone. To mi je sad novo – za sve posebne prilike puštam sve u ruke svojoj stilistici Ani Nikačević koja mi planira i slaže outfite koji su nekako ekstenzija mene, ali se ne bih nužno sama usudila to obući ‘eto tako’.

Dobro je u ovom poslu imati ljude koji te poznaju i kojima je gušt raditi ovakve stvari, ali i koji ti pomiču vlastite granice. U tome je sva ljepota. Što se tiče naših dizajnera, svakodnevno, a i za javne nastupe, nosim KLISAB, i to već godinama. U posljednje vrijeme nosim i Mateyaneira, brend iza kojeg stoje dvije prekrasne dizajnerice koje su me i oblačile za posljednje dvije epizode Superstara. 

Za kraj, na što se trenutno fokusirate i gdje sve nastupate u veljači?

S obzirom da to da je prošla godina bila jako dinamična, ovaj početak godine sam posvetila radu na gore spomenutoj suradnji, tako da mi je to trenutno u fokusu. Ovogodišnji prvi koncert smo upravo najavili, a radi se o Pogonu kulture u Rijeci, 18. svibnja!

Ove godine ćemo imati dosta zanimljivih koncerata i projekata i sve jako jedva čekam podijeliti, no sve u svoje vrijeme. 

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Senja Vild