/OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BICIKLA Mnogi Splićani neradni dan su iskoristili baš za vožnju na dva kotača

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BICIKLA Mnogi Splićani neradni dan su iskoristili baš za vožnju na dva kotača

Svjetski je dan bicikla. Mnogi su neradni dan iskoristili baš za vožnju na dva kotača. Splićani su, otkako je prije dvije godine pokrenut sustav javnih bicikala, iznenadili i pokretače projekta. Samo prošlog mjeseca zabilježeno je više od 36 tisuća najmova bicikala…

Bicikli su u Splitu toliko traženi da se korisnici šale kako gradom šire priču da javni bicikli ne valjaju, ne bi li njima uvijek bili na raspolaganju. I u četvrtak ujutro na Rivi većina je bila iznajmljena, a nije da ih je malo u gradu. Na više od 50 postaja gotovo je 300 bicikala, izvještava HRT. 

U gradu s jako puno uzbrdica, a vrlo malo biciklističkih staza već je 20.000 registriranih korisnika sustava javnih bicikala. Kad se tom broju doda i sedam puta više privatnih para pedala, jasno je da Split doživljava biciklistički “boom”.

“Problem Splita je bio uvijek u njegovom terenu i brdovitosti, usponima i padovima. Ove naše bicikle imaju autonomiju 80 kilometara i bilo koju uzbrdicu na području grada Splita jednostavno izvuče bez obzira u kakvoj ste fizičkoj kondiciji”, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

U školu, na fakultet, posao, u posjet ili samo rekreacije radi, za samo pet kuna za pola sata ili 10 kuna na električnom, gradski su bicikli mnogima promijenili način života. A i grad bolje diše.

Bicikala će biti i više. Već je osiguran novac za širenje sustava javnih bicikala do Trogira, Kaštela, Klisa, Dicma, Dugopolja i Podstrane, odnosno još 50 postaja s 300 novih bicikala.

bl

Foto: Pixabay iustracija