/OmoLab i partneri za digitalni obrazovni sadržaj pristupačan svima; snaga i razvijenost najbolje se demonstriraju odnosom prema deprivilegiranim skupinama

OmoLab i partneri za digitalni obrazovni sadržaj pristupačan svima; snaga i razvijenost najbolje se demonstriraju odnosom prema deprivilegiranim skupinama

U okviru druge faze programa e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II: faza), po prvi put u Hrvatskoj, provedena je javna nabava za testiranje digitalne pristupačnosti obrazovnih sadržaja kako bi se osiguralo da znanje bude pristupačno osobama s teškoćama. Za realizaciju tog pionirskog poduhvata Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET odabrala je tim OmoLaba i partnera. Pristup znanju i informacijama je temeljno ljudsko pravo koje doprinosi individualnom i razvoju društva u cjelini. Štoviše, snaga i razvijenost nekog društva najbolje se demonstriraju odnosom prema deprivilegiranim skupinama.

Tijekom iduće dvije godine testirat će se CARNET-ove web stranice, aplikacije i usluge kao što su Edutorij: repozitorij digitalnih obrazovnih materijala, e-Škole digitalni obrazovni sadržaji, EduBlicevi: digitalni objekti za mikroučenje, te EMA: aplikacija za organizaciju i praćenje edukacije.

Kako bi kvalitetno odgovorili izazovu OmoLab je okupio stručnjake iz svih ključnih područja čiji je zadatak otkriti koje barijere treba ukloniti u ovim sadržajima i uslugama kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo. 

U tim od 19 članova uključeni su stručnjaci iz Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te osobe s teškoćama iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udruge slijepih Zagreb te Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije. Na taj načinčlanovi time će iz prve ruke imati priliku evaluirati i predložiti poboljšanja za rješenja razvijena u sklopu programa e-Škole. 

“U zadnjih godina dana bez korištenja digitalnih platformi i sadržaja nismo mogli učini skoro pa ništa, kako u poslu tako i u obrazovanju. Do sada se prilikom njihova razvoja nije razmišljalo o tome kako će ih koristiti osobe s teškoćama što ih stavlja u nezavidan položaj. Cilj ovog projekta je kreirati dobre prakse digitalne pristupačnosti kako bi svi u društvu imali jednak pristupa znanju i informacijama.” kaže Maja Peretić, voditeljica projekta.

OmoLab je startup koji se razvija u okviru ZICER-a od 2018. godine. Nastao je iz osobne potrebe za rješavanjem problema, kroz ZICER-ov Startup Factory akceleracijski program. OmoLab-ova inovativna rješenja koja olakšavaju čitanje osobama s disleksijom i teškoćama čitanja koristi nešto više od 15.000 korisnika iz cijelog svijeta. Nadalje, OmoType font i OmoguruWidget olakšavaju čitanje web sadržaja svim posjetiteljima na više od 100 web stranica uključujući i nedavno redizajnirani sustav e-Građani.

CARNET je ključni predvodnik digitalne pristupačnosti u Hrvatskoj i autor smjernica koje se koriste kao provedbeni dokument Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. CARNET je nositelj programa e-Škole, sufinanciranog sredstvima iz fondova Europske unije u iznosu od 85 posto sredstava.

Zajednički je cilj izraditi protokole i testove, akumulirati znanja i iskustva te postaviti temelje za znanje pristupačno svima.

bl

Foto: Zicer