/Otvorena prva EGPA konferencija u Hrvatskoj: Premijer Plenković otkrio što je potrebno za upravljanje krizom

Otvorena prva EGPA konferencija u Hrvatskoj: Premijer Plenković otkrio što je potrebno za upravljanje krizom

Uvodnim obraćanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, u srijedu, 6. rujna, svečano je otvorena konferencija Europske skupine za javnu upravu (EGPA), s glavnom temom „Upravljanje Europskom unijom kroz oluje višestrukih kriza: uloga javne uprave“, organizirana u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Od 5. do 8. rujna 2023. na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu okupilo se preko petsto znanstvenika, uključujući vodeće i nagrađivane svjetske stručnjake u području javne uprave. Konferencija se po prvi puta održava u Hrvatskoj te predstavlja jedinstvenu priliku za raspravu o raznim segmentima javne uprave u Hrvatskoj.

Premijer Plenković podijelio je svoja iskustva suočavanja s višestrukim krizama tijekom gotovo osam godina premijerskog mandata te istaknuo kako je upravo upravljanje krizama promijenilo način na koji politički sustav i Vlada funkcioniraju. 

Važna je politička stabilnost

„Za dobro upravljanje krizom važna je politička stabilnost, odnosno jaka i stabilna politička većina u parlamentu. Kako bi se postiglo brzo rješenje u krizi, važno je njegovati dobre osobne odnose. Kad primjerice za vrijeme COVID-19 krize, prije nego je stiglo cjepiva, nismo imali potrebnu zaštitnu opremu nazvao sam kineskog premijera te smo u roku od nekoliko dana imali letove i brodove sa zaštitnom opremom na putu iz Kine u Hrvatsku. Dakle, riješio sam situaciju samo jednim telefonskim pozivom“, istaknuo je premijer, napomenuvši kako je upravljanje krizama složen proces koji istovremeno zahtijeva angažiranost na velikom broju tema, prilagođavanje i pronalaženje rješenja koja nisu jednostavna nego zahtijevaju složene, važne i odvažne odluke. Taj je proces, istaknuo je, sličan igranju šahovske simultanke i zahtijeva veliku fokusiranost.

„Zahvaljujemo profesoru Kopriću na potpisanom sporazumu o suradnji s četiri pravna fakulteta, jer sada kada pripremamo nacrte prijedloga zakona, uključujemo stručnjake sa svih naših pravnih fakulteta. Sustavna suradnja pomaže nam da pripremimo bolje propise te da imamo bolje zakonodavstvo i kvalitetniju demokraciju“, zaključio je premijer osvrnuvši se na potpisani sporazum Vlade i četiri pravna fakulteta.

Plenković na prvoj konferenciji takve vrste u Hrvatskoj: ‘Vođenje kroz oluje višestrukih kriza’

Pravni fakultet kao partner

„Ponosan sam što je Pravni fakultet u Zagrebu izabran za partnera ovogodišnje EGPA konferencije. Sami počeci upravnog obrazovanja i tradicije proučavanja uprave kod nas sežu do 1769. kada je osnovan Političko-kameralni studij, kojega bismo danas zvali studijem javne uprave, a koji se sedam godina kasnije spojio s tada novoosnovanim Pravnim fakultetom. Do danas na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastavljamo suradnju i međusobno obogaćivanje prava i javne uprave. Nadam se da smo kao velika zajednica profesora, znanstvenika i istraživača javne uprave iz Europe i svijeta napokon spremni ojačati naglasak na pravni pristup, jer su upravo pravni aspekti među najvažnijima kad su u pitanju istraživanje i studij javne uprave, ne podcjenjujući druge aspekte“, poručio je pak dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić.

„Mi smo europsko udruženje koje se fokusira na javnu upravu, kvalitetu procesa upravljanja, vladavinu prava, kvalitetu javnog upravljanja i upravljanje osobljem koje pridonosi uspješnosti upravljanja u našim zemljama članicama Europske unije i šire. S ponosom ističemo prisutnost 530 sudionika iz 30 različitih država te se radujemo što smo u Hrvatskoj“, izjavio je predsjednik EGPA-e profesor Jean-Michel Eymeri-Douzans

Panel rasprave i plenarne sjednice

Tijekom četverodnevne konferencije održavaju se brojne panel rasprave i plenarne sjednice na kojima će sudjelovati istaknuta imena iz svijeta javne uprave. Prva panel rasprava na glavnu temu konferencije „Vođenje kroz oluje višestrukih kriza: kako poboljšati okretnost, otpornost i snagu javne uprave“, održana je 6. rujna, po završetku svečanog otvorenja. Raspravu je moderirala prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. Iris Goldner Lang, a sudjelovali su ministar financija RH dr. sc. Marko Primorac, zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Kosovo dr. sc. Bardhyl Dobra, predstavnik Europske komisije, DG REFORM, Daniele Dotto, veleposlanik RH pri UN-u ujedno i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Šimonović i predstavnik Sveučilišta u Zagrebu u Studentskom odboru Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC) Karlo Kožina.

„Krize, koje se javljaju iz godine u godinu, zahtijevaju ne samo političku angažiranost, već i duboko razumijevanje njihovih uzroka i raspoloživih alata kojima Vlada može odgovoriti. Suradnja s akademskom zajednicom, posebno s obzirom na prisutnost mnogih iz tog sektora na konferenciji, bila je ključna. Kao netko tko je prešao s Ekonomskog fakulteta u Ministarstvo financija, naglašavam kako je za istraživače važno, ne samo da koriste napredne analitičke metode, već i da donose zaključke koji su relevantni i primjenjivi u stvarnom svijetu“, izjavio je ministar Primorac. 

Druga plenarna sjednica na temu „Reforma javne uprave u pretpristupnom i postpristupnom razdoblju“ održat će se u četvrtak, 7. rujna, u 11.30 sati. Sjednicu će moderirati prorektorica Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, a sudionici su ministar pravosuđa i uprave RH dr. sc. Ivan Malenica, ministrica javne uprave Republike Slovenije Sanja Ajanović Hovnik, predsjedavajuća Stalne studijske grupe X. EGPA: Pravo i javna uprava, sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Polonca Kovač, docent Maarten Hillebrandt s Fakulteta za javno upravljanje Sveučilišta u Utrechtu iz Nizozemske te predsjedavajući Stalne studijske grupe XIV. EGPA: Europska uprava i višerazinsko upravljanje, sa Sveučilišta Radbout u Nizozemskoj, docent Pieter Zwaan.

Više o EGPA konferenciji

EGPA konferencija godišnja je znanstvena konferencija koja okuplja profesore, znanstvenike, istraživače i praktičare u području javne uprave iz Europe i svijeta, a održava se u okviru Međunarodnog instituta za upravne znanosti (International Institute of Administrative Sciences) osnovanog 1930. u Bruxellesu. Sastoji se od plenarnih rasprava, seminara i simpozija (doktorski simpozij, seminari francuskog govornog područja i tematski seminari), rasprava stalnih radnih grupa, njih 23, kao i dodatnih rasprava i sastanaka.

Ove godine Zagreb tako staje uz bok svjetski poznatim destinacijama koje su već ugostile godišnju konferenciju EGPA-e, poput Pariza, Milana, Madrida i Lisabona.

Cijelu snimku otvorenja i panela pogledajte na poveznici. Detaljan program EGPA konferencije pronađite na poveznici, a više o konferenciji na mrežnoj stranici.

mšm

Foto: IPIK Bitunjac