Nova školska godina je pred vratima. S vjerom u dobar školski uspjeh, s ushićenjem se kupuju knjige, bilježnice i školski pribor. No, očekivanom uspjehu u školi nedvojbeno doprinosi kvalitetna prehrana i nikako nije svejedno što se jede prije i tijekom boravka u školi.
Nerijetko naši školarci (kako osnovnoškolci, tako i srednjoškolci), doručkuju i užinaju krafne, gotove žitarice sa znatnom količinom dodanog šećera, croissante, pizze, peciva od lisnatog tijesta, hot-dog i slično. Svjedočimo, iz dana u dan, da ove namirnice povećavaju rizik za razvoj debljine kod djece i mladih. Uz to, visokoprerađena hrana osiromašena je na zaštitnim tvarima, pa ne može doprinijeti zaštiti imuniteta.
Ne treba posebno naglašavati kako se visokoprerađena hrana na osnovi bijelog brašna, s poprilično šećera, bez obzira na svoju visoku energetsku vrijednost, brzo probavi te kod učenika izaziva glad. Glad rezultira, kako kod koga, padom koncentracije, pospanošću, nemirom, nervozom i, općenito, lošim raspoloženjem, koji, naravno nisu poželjni na nastavi. S druge strane, mudar odabir namirnica uključenih u školske užine, može doprinijeti njihovom anuliranju, pa mi odrasli imamo obvezu potaknuti djecu na prihvaćanje raznolike i kvalitetne prehrane.
Niže su moji prijedlozi za užine u školi i kući, tijekom dva tjedna, kao doprinos zdravlju i dobrom uspjehu u školi naših učenika, piše www.prehranasportasa.com.

Foto: Pixabay, ilustracija
Prvi tjedan
Ponedjeljak: sendvič s kuhanom šunkom
Utorak: kruh od integralnog brašna s orasima, jogurt
Srijeda: sendvič s krem sirom (ABC sir ili Vivis) i tofuom
Četvrtak: zljevanka s kukuruznom krupicom i svježim sirom ili zljevanka s kukuruznom krupicom, svježim sirom i povrćem (srednje krupno ribanim tikvicama ili sitno ribanom mrkvom)
Petak: sendvič s polutvrdim sirom
Drugi tjedan
Ponedjeljak: sendvič s polutvrdim sirom i kuhanom šunkom
Utorak: kruh od integralnog brašna s bučinim sjemenkama, suncokretovim sjemenkama i grožđicama, jogurt
Srijeda: sendvič s kockicama Dalmatinskog pršuta i krem sirom
Četvrtak: slana savijača sa sirom (pripremljena s tankim listovima)
Petak: sendvič s tvrdim sirom
Što bi trebali jesti mladi sportaši: ‘Hrana nakon treninga i natjecanja posebno je važna’
Osim jogurta, dobrodošli su kiselo mlijeko, kefir ili drugi nezaslađeni, fermentirani mliječni napitci. A što je s pizzom, kruhom sa čokoladnim namazom, croissantom s marmeladom/čokoladom ili krafnama, s početka priče? Rekla bih da njihovu prisutnost na jelovniku valja ograničiti i užinati npr. jednom u dva
tjedna. Ne radi se o hiru već o brizi za zdravlje naše djece. Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim mnogo zadovoljstva i uspjeha u novoj školskoj godini.
Vesna Bosanac, nutricionistica
Foto: Pixabay, ilustracija