/Projekt Ilica: Q’ART u jesenskoj akciji postaje mjesto uvažavanja gdje priliku dobivaju mladi kreativci

Projekt Ilica: Q’ART u jesenskoj akciji postaje mjesto uvažavanja gdje priliku dobivaju mladi kreativci

Nakon kratke ljetne pauze, vratila se prilika za uživanje u umjetnosti i druženje na Ilici! U srcu Zagreba, duž Ilice, održat će se jesenska festival-akcija koji tematizira važne ljudske vrijednosti. Tako ćete u nedjelju, 17. rujna, od 9.30 do 15.30 sati kroz programe koje su pripremili, osjetiti suradnju, toleranciju i uvažavanje.

Grad Zagreb i ove godine organizira Europski tjedan mobilnosti, od 16. do 22. rujna 2023., pod temom “Save Energy”, a festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART je 17. rujna uključena u program. Ovogodišnja tema odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“.

Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša, ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja što su također stavke za koje se zalaže festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART! 

Glazbeni i plesni nastupi

Ilica će tako, zatvorena za promet, biti pozornica za nekoliko izvanrednih glazbenih nastupa među kojima će nam se na po prvi puta predstaviti Zvonimir Šestak Groove Assembly s izvedbama sa svog novog autorskog albuma. 

Jedinstveno iskustvo šetnje ulicom te ispijanje kave na tračnicama će upotpuniti kao i uvijek izvanredni Lela i Joe Kaplowitz, Joe Pandur trio, Grgić-Kattie-Rupena trio, Valerija Nikolovska i Viktor Lipić i Ivana Galić trio. Suradnju će pokazati i Plesna škola Ane Maletić koja će pod vodstvom stručne plesne pedagogice Nataše Jurišić, demonstrirati svoja promišljanja pokreta kroz plesne nastupe. Tri skupine plesača prenijet će svoje priče kroz pokret u urbanom okruženju. Nemojte propustiti priliku i podržati nastupe učenika: Mirne Gostijanović, Ajle Bećirević, Petre Bukal, Karle Matijević, Tiare Rukavina, Emme Jurašić, Katarine Blažina, Irje Maksan, Arwene Kopčalić, Lorene Kaiser, Marte Brčić, Marle Belamarić i Chiare Jozić. 

Mladi umjetnici

Festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART prilika je da se predstave mladi umjetnici i kreativci Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojima se ova jeseni po prvi puta pridružuju i kolegice iz Akademije za umjetnost i kulturu iz Sveučilišta u Osijeku. Studenti će predstavit svoje najnovije umjetničke uratke. Modnu reviju u 12 sati će otvoriti dizajneri Zlatne Igle, a zatim će svoje kreacije pokazati i Humana Nova, La Bestia te Zvjezdana Horvat

Projekt Ilica: Q’ART u jesenskoj akciji postaje mjesto gdje se spajaju umjetnost, kultura, javni prostor, susjedstvo i važne ljudske vrijednosti.

“Pozivamo vas da nam se pridružite u nedjelju, 17. rujna, od 9:30 do 15:30, na Ilici od Frankopanske do Krajiške, te zajedno proslavimo SURADNJU, TOLERANCIJU i UVAŽAVANJE koje čine naš svijet bogatijim”, poručuju organizatori.

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača, mikro donatora projekta, kao i uz pokroviteljstvo i podršku Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Zagrebačkog Holdinga i Obrtničke komore Zagreb. 

Pratite novosti o projektu na društvenim mrežama i na web stranici projekta www.projektilica.com.

Projekt Ilica: Q’ART – Festival koji poziva sve da otvore svoja srca prema ljubavi, zahvalnosti i praštanju

Više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi.

U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

mšm

Foto: Jasmin Krpan