/PRVAŠIĆI U ŠKOLI Za njih ove godine nema priredbi; roditelji mogu ostati s djetetom 15 minuta

PRVAŠIĆI U ŠKOLI Za njih ove godine nema priredbi; roditelji mogu ostati s djetetom 15 minuta

Hrvatska će se 7. rujna suočiti s novim izazovom u proklamiranom “suživotu s korona virusom”; povratkom učenika u školske klupe. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u nedjelju je objavilo dokument pod nazivom “Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s Covidom-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.”.

“Iza nas je pedagoška i školska godina koju ćemo dugo pamtiti, a pred nama je godina puna izazova. Prvi od njih je početak nove pedagoške i školske godine te stvaranje uvjeta za kvalitetan rad ustanova… Budimo svjesni promjena koje ćemo vidjeti u vrtiću i školi te na njih ne gledati kao na prepreke već kao izazov. Poštujmo upute i mjere vezane za poštivanje fizičkog kontakta, dezinfekciju ruku, nošenje maski jer svako od nas ima važnu ulogu u očuvanju sebe i zajednice”, poručio je, između ostalog, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministarstvo je iznijelo tri modela održavanja nastave; model A: nastava u školi, model B: mješoviti oblik nastave (dijelom u školi, dijelom na daljinu) te model C: nastava na daljinu. O primjeni pojedinog modela škola odlučivat će u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.

Uobičajeno je da se za prvoškolce organiziraju priredbe te da s djecom dolaze roditelji, no zbog epidemije Covida-19 ne preporučuje se održavanje priredbi. Umjesto svečanog dočeka, učenici mogu doći u školu u pratnji jednog roditelja radi upoznavanja djece i roditelja s učiteljem, i to za svaki razredni odjel u posebnoj prostoriji ili na otvorenom. Roditelji se u prostoru škole ne bi trebali zadržavati dulje od 15 minuta, piše Jutarnji list.

Što se tiče ostalih učenika, prije 7. rujna, prvog dana nastavne godine, učenici trebaju biti obaviješteni o vremenu dolaska u školu te pridržavanju svih uputa, kao i o učionici u kojoj će se za njih izvoditi nastava. Sve učenike nastavnici su dužni upoznati s pravilima i obvezama kojih se moraju pridržavati vodeći pritom računa o dobi učenika kao i njihovim specifičnostima, osobito ako se radi o učenicima s teškoćama u razvoju.

Prehrana, nošenje maski…

U škole i vrtiće zabranjen je ulaz osobama koje su bolesne ili su u samoizolaciji. Nadalje, u vanjske prostore (dvorište i unutarnje prostore tih ustanova ne mogu ulaziti osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja ili kratkog daha ili oni koji su pod rizikom da su bili u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus. Ustanova vodi evidenciju o ulasku i izlasku, a ovlaštena osoba nadzire ulazak i izlazak te pazi da djeca drže razmak od najmanje metar i pol međusobno (po mogućnosti prema oznaci na podu). Na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku.

 Učenici od prvog do četvrtog razreda ne nose maske. Učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, učitelji predmetne nastave/ nastavnici te stručni suradnici moraju nositi maske ako se u učionici ne može osigurati razmak među učenicima od 1,5 metra. Također, maske moraju nositi i učenici srednjih škola te njihovi profesori ako se učionici ne može osigurati razmak od dva metra među učenicima.

Prema Uputama HZJZ-a, prehranu treba organizirati u sobi/ razredu u kojoj borave djeca i učenici na način da se hrana unaprijed podijeli u porcije ili kao pakirane obroke. Ako se prehrana organizira u blagovaonici, nužno je izraditi raspored boravka u njoj. Pritom razmak među djecom/učenicima treba biti dva metra, a moguće je i postavljanje pregrada na stolovima.

Odgojitelji, učenici, nastavnici i stručni suradnici neće se okupljati u zbornicama. Preporučuje se izbjegavanje nepotrebnih kontakata među odgojno-obrazovnim i drugim djelatnicima kako bi se smanjio rizik zaraze. Komunikacija među njima treba biti redovita, ali se sastanci preporučuju online putem.

bkk/Tanja Rudež/Jutarnji list

Foto: Unsplash