/‘RAZVOJ IMUNO-ONKOLOŠKIH PROTUTIJELA’ Tvrtki u vlasništvu Medicinskog fakulteta Rijeka odobreno financiranje od čak šest milijuna dolara

‘RAZVOJ IMUNO-ONKOLOŠKIH PROTUTIJELA’ Tvrtki u vlasništvu Medicinskog fakulteta Rijeka odobreno financiranje od čak šest milijuna dolara

Tvrtka za imuno-onkološku bioterapiju Nectin Therapeutics završila je prvi krug financiranja u iznosu od šest milijuna USD koji je vodio investicijski fond aMoon. Nectin Therapeutics planira prikupiti ukupno 15 milijuna dolara u krugu financiranja.

Nectin Therapeutics je prvo spin-off poduzeće osnovano u području biomedicine i biotehnologije čiji je suvlasnik sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Osnovano je 2017. godine sa sjedištem u Izraelu, a osnivači (i vlasnici) su prof. dr. Stipan Jonjić, voditelj istraživačke grupe na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prof. dr. Ofer Mandelboim,  voditelj istraživačke grupe na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Izrael, dr.

Pinchas Tsukerman, znanstveni direktor poduzeća Nectin Therapeutics, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Yissum – Ured za transfer tehnologije Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu i Integra Holdings, fond rizičnog kapitala specijaliziran za ulaganja u području biomedicine i zdravstva. 

Poduzeće Nectin Therapeutics  je osnovano na temelju uspješnih rezultata istraživanja nastalih u suradnji znanstvenika riječkog i izraelskog sveučilišta, a usmjereno je na razvoj imuno-onkoloških protutijela nove generacije.

“Terapeutska protutijela su među trenutno najviše obećavajućim terapeutskim pristupima u onkologiji  i istraživanja u fokusu ovog poduzeća temelje se na sposobnosti ljudskog imunološkog sustava da eliminira tumore uz pomoć protutijela koja pospješuju taj proces. Konkretno, tumorske stanice na brojne načine nastoje izbjeći imunološki nadzor, a jedan od najznačajnijih mehanizama jest njihova stimulacija inhibitora kontrolnih točaka (tzv. checkpoint molekula) na imunološkim stanicama, čime imunološki sustav ostaje inhibiran u borbi protiv tumora.

Stoga se korištenjem monoklonskih protutijela koja blokiraju ove inhibicijske mehanizme omogućuje aktivacija imunoloških stanica i njihovo djelovanje protiv tumora. Ukratko, ovaj pristup omogućuje da se „otkoči“ zakočeni imunološki sustav odnosno da se zaobiđu mehanizmi koje tumorske stanice koriste u izmicanju imunološkom nadzoru. Tako korištenjem generiranih terapeutskih protutijela možemo pojačati protutumorski imuni odgovor, što bi u konačnici trebalo dovesti do eliminacije tumora.“, pojasnio je prof. dr. Stipan Jonjić. 

Upravo su razvoj i istraživanje takvih protutijela osnovna djelatnost tvrtke Nectin Therapeutics koja je  u suradnji sa znanstvenicima iz Rijeke i Izraela razvila već čitav niz protutijela na inhibitore kontrolnih točaka te provodi pretklinička istraživanja s ciljem njihova testiranja.  Nakon pretkliničkih ispitivanja, sljedeće planirane faze razvoja uključuju toksikološka ispitivanja te kliničke studije.

Ostvarena aktivnost prijenosa znanja iz akademskog u poslovni sektor je prva i za sada jedina u Hrvatskoj u ovom propulzivnom području.

Prijenosu znanja i tehnologija u poduzeće Nectin Therapeutics prethodio je niz uspješnih temeljnih istraživanja nastalih u višegodišnjoj suradnji znanstvenika predvođenih prof. dr. Stipanom Jonjićem s riječkog i prof. dr. Oferom Mandelboimom s izraelskog Sveučilišta, vodećih svjetskih stručnjaka u području imunologije i virusne imunologije. Ta istraživanja rezultirala su publikacijama ovih znanstvenika u vrhunskim časopisima u području i brojnim znanstvenim nagradama za izvrsnost, ali i patentnim prijavama s obzirom na značajan klinički i tržišni potencijal proizvedenih protutijela na određene ligande i receptore imunološkog sustava kao osnovi za razvoj pametnih lijekova u borbi protiv tumora. 

Pri stvaranju navedenih rezultata istraživanja u značajnoj su mjeri korišteni resursi Sveučilišta u Rijeci, primarno Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci voditelja prof. dr. Stipana Jonjića, čija je okosnica rada upravo tehnologija proizvodnje monoklonskih protutijela i njihove primjene u razvoju različitih istraživačkih alata, kao i dijagnostičkih i terapeutskih pripravaka. Godine rada u području navedene tehnološke niše dovele su do visoke razine osposobljenosti zaposlenih, kao i do usavršavanja brojnih sofisticiranih imunoloških tehnika, uključujući imunoterapiju.

Centar posjeduje i ISO 9001:2017 certifikat za proces proizvodnje monoklonskih protutijela. Centar za proteomiku ujedno je jedinstveni akademski odjel u hrvatskom okruženju, s obzirom na to da se financira isključivo sredstvima kompetitivnih projekata i od prihoda na tržištu, te je od osnutka (2006. godine) primjenom poduzetničkog pristupa u znanosti prihodovao više od 15 milijuna eura.