/Savez mladih pokrenuo on-line istraživanje o zapošljavaju mladih

Savez mladih pokrenuo on-line istraživanje o zapošljavaju mladih

Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici” platforme Suprotiva, pokrenuo je online istraživanje čiji će relevantni i vjerodostojni rezultati biti uključeni u smjernice za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj.

Na taj način potiče se mlade da preuzmu odgovornost za svoju budućnost i utječu na promjene potrebne za poboljšanje statusa mladih u Lijepoj Našoj. Ovo istraživanje, koje je otvoreno do 17. svibnja, obuhvatit će 1000 mladih od 18 do 35 godina, uključuje teme informiranosti mladih o poticajima, mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, korištenja istih u ruralnim i gradskim sredinama te njihovu provedbu i efikasnost na lokalnoj razini kao i poznavanje pojma društvenog poduzetništva.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u EU, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15 do 24 godine iznosi 24,5% te se nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih.

Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod.

Stopa nezaposlenosti mladih 15-24 godine tako je pala tek s 45,5 posto u 2014. godini na 44,6 u 2015., s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU.

“Nedostatak aktivnosti kroz koje mladi mogu usvojiti vještine i znanja o aktivnom sudjelovanju u političkom i gospodarskom životu lokalnih zajednica u Hrvatskoj, nedostatak međusobnog povezivanja mladih i donositelja odluka s ciljem stvaranja novih mjera i politika koje će pridonijeti povećanju zaposlenosti mladih samo su neki od problema koje smo prepoznali i s ciljem rješavanja tih tema oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih, te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje”, rekla je Jelena Slavić Miljenović, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Kroz konferencije, panel diskusije i edukacije projekta Kompas članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska i partnera osposobit će i osnažiti mlade iz sedam županija, sudionike aktivnosti, kako bi mogli Izraditi preporuke za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te zagovarati njezino donošenje koje uključuje nove mjere i poticaje, kod relevantnih predstavnika lokalne i nacionalne vlasti.

Vrijeme je za promjene i bolju budućnost! Slažeš se? Ispunite i vi online upitnik i dajte svoj doprinos novim smjernicama za Strategiju samozapošljavanja i zapošljavanja mladih već danas!

Projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici financiran je sredstvima Europske komisije, putem Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa Erasmus te je dio platforme Suprotiva.

mšm

Foto: Svjetski savez mladih Hrvatska