/Severina Lajtman je prva Romkinja na naslovnici hrvatskog Ellea; Veljača: ‘Sve nas je oborila s nogu’

Severina Lajtman je prva Romkinja na naslovnici hrvatskog Ellea; Veljača: ‘Sve nas je oborila s nogu’

Hrvatsko izdanje jednog popularnog modnog časopisa, pohvalilo se najnovijom naslovnicom koju krasi Severina Lajtman, prva Romkinja u toj ulozi. Ova mlada žena koja ruši sve predrasude danas je uspješna studentica dvaju stranih jezika na Filozofskom fakultetu. U emisiji “Kod nas doma” Severina je govorila o svojem životnom putu – modnom i akademskom.

Veljača je ustvrdila kako je Severina od početka izgledala “vrlo profesionalno” te da je cijeli tim “oborila s nogu”.

“Severina uopće nije izgledala šokirano. Izgledala je vrlo profesionalno. Sve nas je oborila s nogu. Kada kažem sve, mislim na cijelu ekipu. Apsolutno su svi ostali zaprepašteni. Ona je djelovala kao da joj je to tisućito snimanje”, rekla je za HRT.

Severina je otkrila kako joj je drago da ju je mentor prepoznao i da se imala prilike natjecati. Dodala je da nije odmah shvatila u što se upušta.

“Mislim da, ja sam se natjecala. Mentor me prepoznao i počeo je raditi sa mnom. Nisam shvatila u što se upuštam. Odrasla sam u okolini u kojoj sam odrasla”, rekla je.

Nada se, kako je objasnila, da jednog dana na uspjehe Roma neće gledati kao na nešto izvanredno.

“Kada pričam iz ovakve perspektive, voljela bi da jednog dana to ne bude neki ‘wow’ što sam upisala srednju školu ili što sam upisala fakultet, poručila je.

“Nažalost, to je ‘wow’, ali voljela bih da nije. Voljela bih jednog dana da uz moje ime, ako se još ikada pojavi u medijima, da ne stoji Romkinja. Voljela bih da te stvari postanu normalne, zaključila je.

Snažno i moćno za čuti

“Ovo je bilo nešto snažno i moćno za čuti. Ja sam nekako sve teme koje kroz ova dva broja hrvatskog izdanja Elle-a, slušala svoju intuiciju”, reagirala je Veljača.

Otkrila je kako je došla do Severine na preporuku urednika Petra Trbovića, što joj se činilo savršenim s obzirom na to da su tema jesenskog broja identiteti.

“Severinino ime je prvi spomenuo naš suradnik Petar Trbović. Meni se upalila lampica zato što je Severina bila stipendistica Zaklade Solidarna s kojom sam ja radila za neke druge teme. Znam jako dobro rad koji Solidarna ima i sjetila sam se Severine. To mi se činio kao ‘perfect fit’ za ono što smo mi htjeli s jesenskim brojem, a to je velika priča o identitetima”, rekla je.

“Sanjam o svijetu gdje nečiji nacionalni identitet, rod ili bilo koji drugi odabir neće biti ‘news’, poručila je.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/HRT