/SJAJNO: U vatikanskoj dječjoj bolnici uspješno razdvojili sijamske blizanke!

SJAJNO: U vatikanskoj dječjoj bolnici uspješno razdvojili sijamske blizanke!

Vatikanska dječja bolnica u Rimu u utorak je objavila da su liječnici uspješno razdvojili sijamske blizanke sa spojenim stražnjim dijelom glave. Radi se o izuzetno rijetkom stanju koje se javlja jednom na dva milijuna poroda. Djevojčice su, naime, dijelile krvne žile u području mozga.

Ervina Prefina Bangalo rođene su 29. lipnja 2018. u Mbaikiju u Srednjoafričkoj Republici. Vatikanska bolnica Bambino Gesu dio je javnoga talijanskog zdravstvenog sustava i ima dobru suradnju s pedijatrijskom bolnicom u glavnom gradu Srednjoafričke Republike Bangui. Papa Franjo je 2015. posjetio bolnicu i podržao tu suradnju, prenosi portal LiveAction.

Ubrzo nakon što su se blizanke rodile, ravnateljica bolnice Mariella Enco upoznala ih je te se počela zalagati za dolazak djevojčica u Rim na operaciju razdvajanja. Nametala su se brojna etička i ekonomska pitanja zbog visokih troškova postupka (1,1 milijun dolara), a neki su tvrdili da ta sredstva mogu biti upotrijebljena za neke manje rizične operacije kako bi se pomoglo većem broju djece.

“Kad pronađete život koji možete spasiti, morate ga spasiti”, rekla je Enco.

Dr. Carlos Marras, šef dječje neurokirurgije u bolnici Bambino Gesu, proveo je dvije godine planirajući operativni zahvat razdvajanja blizanki. Operacija je bila iznimno komplicirana zbog velikog broj krvnih žila u područja mozga te se zbog toga izvodila u nekoliko koraka, prenosi IKA.

“Cilj je bio razdvojiti djevojčice bez da ih dodatno ugrozimo”, rekao je Marras. “Dakle, cilj koji smo postavili bio je vrlo ambiciozan, no učinili smo sve da ga ostvarimo”.

Djevojčice su bile podvrgnute trima operacijama – jednoj u svibnju i jednoj u lipnju 2019. te posljednjoj 5. lipnja 2020. Marras je pojasnio kako je najveći problem s kojim su se liječnici suočili bilo osiguravanje autonomnog venskog sustava svakoj od sestara.

Posljednja operacija trajala je 18 sati. Izvršena je pomoću 3D dijagnostike i neurostimulatora, a sudjelovalo je 30 članova medicinskog osoblja. Blizanke će morati proći proces rehabilitacije, no nakon što je operacija završila, Marras je rekao kako će djevojčice moći voditi normalan život.

mšm/ika

Foto: Screenshot