/‘SKRAĆEN ŠKOLSKI SAT’ Većina škola ove županije radit će u jednoj smjeni, učenicima po četiri maske

‘SKRAĆEN ŠKOLSKI SAT’ Većina škola ove županije radit će u jednoj smjeni, učenicima po četiri maske

Nova školska godina je pred vratima, a epidemiološke i upute Ministarstva za sprječavanje širenja zaraze u školama već su objavljene. Zbog podijele učenika u manje skupine brojne škole prelaze na dvosmjenski rad. Ipak, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji većina škola nastavlja s jednosmjenskom nastavom. Nastavni sat u toj se županiji skraćuje za pet minuta, a svaki učenik i učitelj dobit će po četiri platnene maske, piše Srednja.hr.

Zbog uputa vezanih uz sprječavanje širenja zaraze u školama, samo četiri osnovne škole mijenjaju način rada i prelaze na dvosmjenski rad i to škola u Novoj Rači, Osnovna škola Čazma, Vladimira Nazora u Daruvaru i Osnovna škola u Grubišnom Polju. Na dvosmjenski rad prelaze i dvije srednje škole, a riječ je o Gimnaziji Daruvar te Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru, dok će Obrtnička škola Bjelovar i dalje raditi u jednoj smjeni, ali će nastavu održavati po hibridnom modelu.

“Čitajući sve preporuke i upute odlučili smo se na djelomičan hibridni model školovanja. Radi se samo o izvedbi praktične nastave s tim da onaj dio praktične nastave koji je vrlo važan i kada učenici stvarno nešto rade će se odvijati u školi, a same pripreme za praktičnu nastavu odvijale bi se online. Razlog tome je što je u našoj radionici veliki broj učenika, a koriste ju učenici Tehničke i  Obrtničke škole Bjelovar. To nije rješenje za stalno, ako se ova epidemiološka situacija donekle smiri, krenut ćemo na izvođenje kompletne nastave u školi. Opće-obrazovni i stručno-teorijski dio izvodit ćemo u školi”, rekao je ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Cvetković.

Nakon 65 godina jednosmjenske, Gimnazija Daruvar prelazi na dvosmjensku nastavu zbog prostornih uvjeta.

– Imamo 12 razrednih odjela i 12 učionica od kojih su tri dislocirane tako da je jedino moguće da održavamo nastavu po A modelu, što nam je prioritet, da šest razreda ide u dopodnevnu, a šest u popodnevnu smjenu. Osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, je izašla ususret sa skraćenjem sata za pet minuta čime smo onda osigurali da se sva nastava može održati u obje smjene s čime smo jako zadovoljni, istaknula je ravnateljica Gimnazije Daruvar Romana Herout.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji skraćeni sati, učenici dobivaju po četiri maske

Izborna nastava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odvijat će se online, a novost je i da će škole čiji je osnivač županija skratiti nastavni sat za pet minuta. Sat će trajati 40 minuta u svim županijskim školama kako bi se stekli preduvjeti za detaljnu dezinfekciju školskih prostorija. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će četiri platnene maske za svakog učenika, ali i djelatnike škola. Riječ je o ukupno 49.284 zaštitne maske, a dio šivaju zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor. Uz to, županija će pokriti troškove vezane uz dezinfekcijska sredstva školama čiji je osnivač.