/STEM festival u Zagrebu približio znanost djeci i mladima

STEM festival u Zagrebu približio znanost djeci i mladima

Vladin Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva danas su na Trgu bana Josipa Jelačića održali STEM Festival. 

Ovaj događaj posvećen je popularizaciji znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) među djecom, a na njemu su predstavljeni eksponati i oprema razvijena u okviru 11 projekata, od ukupno 63 ugovorena projekta koje je sufinancirao Europski socijalni fond.

Uz predstavnike organizatora Helenu Beus, ovlaštenu za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge i Luku Bogdana, zamjenika upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade, Festival su posjetili predstavnici ministarstava, javnih ustanova, udruga i brojna djeca, za koju je događaj i osmišljen.

Brojni uzvanici

Među visokim uzvanicima bila je Majda Burić, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Claire T. Bea, voditeljica odjela za gospodarstvo i druga tajnica Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Sljedeće su udruge eksponatima, eksperimentima, multimedijom, maskotama,… približile STEM osnovnoškolcima: FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije, Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, Udruga Profesor Baltazar, Hrvatski judo savez, Institut za popularizaciju znanosti, Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija, Hrvatsko prirodoslovno društvo, Institut za razvoj i inovativnost mladih, Udruga Gradionica, Centar tehničke kulture Rijeka i Udruga Zelene i Plave Sesvete.

Postignuća ovih udruga u popularizaciji STEM-a nastala su zahvaljujući natječaju “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” vrijednom 20 milijuna eura, na kojem su 63 organizacije civilnoga društva u partnerstvu sa znanstvenim organizacijama dobile bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata popularizacije STEMa.

Masovni kvarovi ZET-ovih autobusa i tramvaja: Djeca kasne u školu, a građani na posao

Prema riječima Luke Bogdana, zamjenika upraviteljice za sustavne i europske programe Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon sjajnih postignuća projekata udruga koje su diljem Hrvatske uključile preko 50 000 djece u različite STEM aktivnosti, najavljeno je raspisivanje novog natječaja za udruge u području popularizacije STEM-a u vrijednosti 10 milijuna eura.

mšm

Foto: Screenshot