/STEM festival u Zagrebu: Vlada priprema 20 milijuna eura za popularizaciju znanosti među djecom

STEM festival u Zagrebu: Vlada priprema 20 milijuna eura za popularizaciju znanosti među djecom

Udruga za promicanje digitalne fabrikacije FabLab, uz sustavnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u utorak su na Europskom trgu održali STEM FEST Zagreb.

Ovaj događaj prikazao je rezultate prethodnog te je posvećen najavi novog natječaja Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za promociju STEM-a, a sve s ciljem popularizacije znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) među djecom i mladima. Na STEM FEST-u Zagreb predstavljeni su eksponati i oprema razvijena u okviru 11 projekata, od ukupno 63 ugovorena projekta koje je sufinancirao Europski socijalni fond.

Uz predstavnike organizatora Helenu Beus, ovlaštenu za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge i Luku Bogdana, zamjenika upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade, STEM FEST Zagreb su posjetili predstavnici ministarstava, javnih ustanova, udruga i brojna djeca, za koju je događaj i osmišljen. 

Među visokim uzvanicima bila je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Marko Pavić, izaslanik predsjednika Sabora, Ivan Vidiš, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i drugi ugledni gosti.

Uključeno preko 50.000 djece

Sljedeće su udruge eksponatima, eksperimentima, multimedijom, maskotama i radionicama približile STEM osnovnoškolcima: FabLab – udruga za promicanje digitalne fabrikacije, Udruga Profesor Baltazar, Virtualci, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik – DU STEM, INNCRO-IT – udruga inovativne informacijske tehnologije, Institut Ruđer Bošković, Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, Udruga Gradionica, Udruga Zelene i Plave Sesvete I drugi.

Postignuća ovih udruga u popularizaciji STEM-a nastala su zahvaljujući natječaju “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” vrijednom 20 milijuna eura, na kojem su 63 organizacije civilnoga društva u partnerstvu sa znanstvenim organizacijama dobile bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekata popularizacije STEM-a.

Hrvati moraju što prije svladati umjetnu inteligenciju i koristiti njezine prednosti: ‘To postaje ključno’

Prema riječima Luke Bogdana, zamjenika upraviteljice za sustavne i europske programe Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon sjajnih postignuća projekata udruga koje su diljem Hrvatske uključile preko 50.000 djece u različite STEM aktivnosti, kako je i najavljeno, raspisan je novi natječaj za udruge u području popularizacije STEM-a u vrijednosti 20 milijuna eura.

mšm

Foto: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva