/STEM: Tako mali, a tako veliki! Zakoračite na mjesto na kojem ideje postaju stvarnost

STEM: Tako mali, a tako veliki! Zakoračite na mjesto na kojem ideje postaju stvarnost

STEM radionice su pravo mjesto za sve mlade koji žele istraživati, stvarati i učiti kroz praksu. Bez obzira na različite interese mladih, ove radionice otvaraju vrata iza kojih se kriju strast i razvijanje vještina koje će vam možda odrediti životni put.

On se zove Duje Šiklić, ima dvanaest godina i uzor mu je Faust Vrančić. I zašto ne? Udica za STEM radionice bili su roboti. A kada dvanaestogodišnjaku ponudite učenje o slaganju vlastitog robota, samo je nebo granica. “Pomislio sam, koliko bi to moglo biti cool? I nisam se prevario!”, prisjeća se Duje.

“Najdraži dio STEM-a mi je bio baš taj sa slaganjem robota. Kada smo ih složili i kada su proradili, bili smo jako uzbuđeni i sretni jer smo uspjeli složiti robotića koji je imao svoje funkcije.” 

Pohađanje STEM radionica, osim osobnog rasta, mjerljivo je i na brojne druge načine. Preciznost u slaganju i popravljanju te natjecateljski duh su neizostavni. “Bio sam sretan i ponosan jer sam sam kod kuće popravio mali radio”, dodaje Duje.

‘Učenicima bi bilo jako zanimljivo’

Dodaje kako su radionice zanimljiv način za druženje uz učenje. “Radionice STEM-a su mi pomogle da bolje shvatim i zavolim predmete poput informatike. Žao mi je što ovakvih radionica nemamo u školi, svim učenicima bi bilo jako zanimljivo. Već mi je to što sam sudjelovao pomoglo jer sam naučio kako koristiti mnoge informatičke alate i lakše se snalazim u informatičkim programima.”

Iako je još veliko i lijepo životno putovanje pred njim, Duje već ima približnu sliku svoje budućnosti. Zanimljivi su mu svi izumi, kao i put koji vodi do njih. Zato mu je uzor ni manje ni više nego Faust Vrančić, izumitelj padobrana. I zašto ne! Duje, putuj sretno kroz STEM, već smo sada ponosni na tebe. A vi, budite kao Duje! Ne čekajte, zakoračite u svijet inovacija. Prijavite se na STEM radionice i otkrijte koliko učenje može biti zabavno i uzbudljivo!

Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva pozivaju udruge i zaklade da se, u partnerstvu s visokim učilištima, te ustanovama predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja,  prijave na Poziv “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za promociju STEM-a”.

Saznajte više na poveznici. Budite dio promjene!

mšm

Foto: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Sufinancirano od Europskog socijalnog fonda ESF+