/Stigao je kalendar državne mature za 2021./2022.; evo kada se pišu prvi ispiti

Stigao je kalendar državne mature za 2021./2022.; evo kada se pišu prvi ispiti

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar državne mature u 2021./2022. školskoj godini. Prvi ispiti pisat će se ranije nego prethodnih godina, već u svibnju. Prijave ispita, kao i do sada, započet će 1. prosinca i traju do sredine veljače.

Ljetni rok

Prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispiti polažu se 31. svibnja, a riječ je o ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Tog se dana piše test iz jezika i književnosti, a dan kasnije i esej.

Kada je riječ o obveznim predmetima s većim brojem prijava, prvi je na rasporedu Engleski jezik koji će se polagati 2. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti pisat će se 23. lipnja, dok je esejski dio ispita na rasporedu dan kasnije, 24. lipnja. Matematika je posljednji ispit koji se polaže na ljetnom roku, a učenici će ga pisati 27. lipnja.

Za sada je kod obveznih predmeta predviđeno da se obje razine ispita pišu isti dan. Podsjetimo, prošle i pretprošle godine A i B razine pisale su se u različite dane, kako bi škole mogle provesti epidemiološke mjere, a ta izmjena u kalendar je uvrštena naknadno, piše Srednja.hr.

Što se pak tiče izbornih predmeta s tradicionalno većim brojem prijava, Biologija se piše 6. lipnja, Politika i gospodarstvo 8. lipnja, a Fizika 14. lipnja.

Maturanti će ispite prijavljivati od 1. prosinca 2021. do 15. veljače 2022. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni već 11. srpnja, rok za prigovore trajat će dva dana, a konačne rezultate učenici će dobiti 18. srpnja. U nastavku možete vidjeti detaljan raspored ispita na ljetnom roku mature, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Jesenski rok

I jesenski rok državne mature započet će malo ranije nego inače. Prijava ispita vršit će se od 21. srpnja do 31. srpnja, a 17. kolovoza na rasporedu su prvi ispiti, oni iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Engleski se na jesenskom piše 22. kolovoza, a Matematiku na jesenskom roku učenici će polagati 24. kolovoza. Prvi dio ispita iz Hrvatskog piše se 29. kolovoza, dok je esej na rasporedu 30. kolovoza.

Oni koji prijave Biologiju na jesenskom roku, taj će ispit polagati 25. kolovoza, Fizika 26. kolovoza, a Politika i gospodarstvo 1. rujna.

Prijevremeni rezultati jesenskog roka izlaze 12. rujna, a konačni će biti objavljeni 19. rujna. Čitav kalendar mature u jesenskom roku detaljno možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Detalje pogledajte OVDJE.

bl

Foto Pixabay ilustracija