/‘STIGLE REAKCIJE’ Priča o slastičarnici i ponašanju prema djeci s autizmom dobila nastavak: ‘Najoštrije osuđujemo postupak vlasnice!’

‘STIGLE REAKCIJE’ Priča o slastičarnici i ponašanju prema djeci s autizmom dobila nastavak: ‘Najoštrije osuđujemo postupak vlasnice!’

Pravu lavinu reakcija izazvala je objava na društvenim mrežama o incidentu u jednoj slastičarnici. Nije trebalo dugo čekati na reakciju druge strane. Novinar i otac djeteta s autizmom prozvao je vlasnicu za neprimjereno reagiranje prema djeci s teškoćama, na što mu je ona javno odgovorila. Upitali smo ASK – inicijativu autističnih osoba i samozastupnika i autističnih roditelja autistične djece da nam prokomentiraju cijeli slučaj.

Sve je počelo objavom novinara Marina Vlahovića

“Danas je naš sin Josip koji ima autizam, zajedno s dvoje svojih posebnih prijatelja, učiteljicom i tetom, bio na izletu u Samoboru. Na žalost, dogodio se incident u kafiću i slastičarni ‘Saramassi’, gdje su djeca imala kratki napadaj. Sve je dodatno pogoršala reakcija zaposlenice, a onda i vlasnice Maje Beran koja je vikala na učiteljicu i tetu iz Centra za odgoj i obrazovanje da takvu djecu -ne vode u grad-, jer ona spadaju u šumu. Josipova učiteljica se rasplakala. Vlasnica Maja Beran joj je uzela 100 kuna za štetu inventara i praktički ih sve izbacila na ulicu. Svašta je rekla i za djecu”, napisao je Vlahović i dodao:

“Kada sam čuo za cijeli slučaj, nazvao sam gospođu Maju Beran iz Samobora. Ispričao sam joj kakve dijagnoze imaju djeca, ali i rekao da su incidenti vrlo rijetki. Očekivao sam neku ispriku, razumijevanje, bilo što, međutim, umjesto toga, gospođa Beran je ponovila izjavu otkud tetama ideja da ‘takvu djecu’ vode u grad, dakle nastavila je inzistirati da naša djeca ne bi smjela biti dio ovog društva. Tada sam izgubio živce, ponovio joj svoje ime i prezime i obećao gospođi Beran kako više nikada tako neće postupati s djecom koja imaju poteškoće, niti omalovažavati i ponižavati osobe koje s njima rade”, objavio je Vlahović.

Ta objava privukla je ogromnu pozornost na društvenim mrežama, a nakon svega oglasila se i prozvana vlasnica slastičarnice. 

“Stara latinska sentencija kaze ….neka se sasluša i druga strana. Nakon niza laži i uvreda iznesenih u objavi oca jednog od troje djece kao i niza uvreda prema meni od čitatelja osjećam želju reći pravu istinu o nemilom događaju na terasi moga kafića. Prije svega valja reći da spomenuti gospodin uopće nije nazočio tom događaju, nego je njegova interpretacija proizašla iz priče odgajateljica koje su bile uz djecu. Naravno da je njihova priča isla u pravcu odbacivanja svoje krivice u tom događaju. Zapravo one su podredile potrebe djece svojim potrebama. Da si taj gospodin otac postavi samo jedno pitanje imao bi odgovor tko je krivac za nemili događaj. Gospođe odgajateljice su unatoč sve veće uzbuđenosti djece i dalje sjedile i pile kavu pa čak i kada je počelo razbijanje i razbacivanje svega što je na stolu bilo. Čak je i jedan gost koji je bio na terasi upozorio gospođe odgajateljice da nije u redu to sto djeca rade i da ih odvede u šetnju jer je očevidno da su jako iritirana. Kada je razbijanje prestalo rekla sam odgajateljicama da bi bilo bolje da djecu odvede na izlet u prirodu jer su nezadovoljna sto moraju sjediti za stolom.

Ništa više nisam rekla niti tražila da plate bilo kakvu štetu, a niti ih otjerala s terase. Gospodine, krivo ste usmjerili ljutnju jer je moja zaposlenica dugo bila djevojka s Down sindromom. Bolje da ubuduće pazite kome djecu dajete na čuvanje. Da sve nije bilo kako treba može se naslutiti iz stalnih molbi odgajateljice da oprostim kao i njihovih isprika.

Dakle gospodine oče, jako ste pogriješili i okrivili mene umjesto gospođa odgajateljica koje su očevidno sebi bile važnije od djece.
Stoga mi ta silina uvreda od vas i ostalih teško pada. Lijepo sam ih podvorila, otrpila udarac u cicu jednog od djece, imala materijalnu i psihički stetu i sada još moram trpiti uvrede zbog vašeg lažnog pisanja. Sram vas može biti jer ste vi osoba koja bi se morala meni ispričati, ne zbog djece već zbog gospođa odgajateljice kojima ste djecu povjerili na čuvanje. Stvarno ne mogu shvatiti tu silinu uvreda od vas”, objavila je na društvenim mrežama Maja Beran.

‘Najoštrije osuđujemo postupak vlasnice slastičarnice’

Kontaktirali smo inicijativu ASK da nam prokomentira cijeli slučaj. Njihovo reagiranje donosimo u cijelosti.

“Autistične su osobe prisutne u svim dijelovima života našeg društva. Dužnost i osnova civiliziranog ophođenja svakog građanina je zaštititi i zalagati se za najranjivije pripadnike zajednice. Autistični se ‘meltdowni’ događaju SVIM autističnim osobama, bez obzira na dob, inteligenciju, mjesto i vrijeme.

Ono što ne trebamo je da se tijekom ‘meltdowna’ netko na nas ljuti i urla, jer smo ionako u tom trenutku puni srama i negativnih emocija. Stoga najoštrije osuđujemo postupak vlasnice slastičarnice “Saramassi” u Samoboru, koja je agresivno, s bijesom i riječima punim uvreda reagirala na ponašanje dvoje autistične djece, baš u njihovom najkritičnijem trenutku ‘meltdowna’, kad je za njihovo ponašanje trebalo imati najviše razumijevanja i pružiti im pomoć i podršku.

Posebno je bolna reakcija vlasnice nakon što ju je otac dvoje autistične djece slijedeći dan kontaktirao pokušavajući joj
objasniti probleme s kojom se suočavaju autistična djeca moleći je za razumijevanje. Reakcija vlasnice je bila jednaka, štoviše iznijela je stav da bi takva djeca trebala ostati segregirana i isključena iz svakodnevnog života. Takva reakcija sama po sebi je sramotna, a ovakva diskriminacija neurodivergentih osoba je neprihvatljiva. Osnove pristojne interakcije sa svima, pa tako i s osobama s invaliditetom i prihvaćanje socijalne pravde i ljudskih prava posebno su važne za uključenost nas i naše djece u društvo.

Svake godine 2. travnja, na Svjetski dan autizma, udruge za autizam šire svijest o autizmu i prihvaćanju autizma i naše različitosti. Neinformiranost i needuciranost u današnje vrijeme osobna su odgovornost i idu na sramotu osobe koja diskriminira, a ne osobe koja je diskriminirana.

Iskreno se nadamo da se ovakav incident neće ponoviti i da će poslužiti ostalima kao primjer kako se NE TREBA ponašati prema nikome, pa tako ni prema autističnim osobama”, stoji u odgovoru “Incijative za autizam, neurodivergentne osobe, samozastupanje i kulturu različitosti” koji potpisuju Kosjenka Petek i Sunčica Lovrečić Čekić.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Facebook/ASK

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.