/Studenti otkrivaju uče li za ispite iz skripti ili literature

Studenti otkrivaju uče li za ispite iz skripti ili literature

Vrijeme je ispitnih rokova na fakultetima, što znači da su studenti zabijenih glava u knjigama, okruženi markerima i jedva čekaju samo da sve to skupa završi. Koliko studenata uopće uči iz knjiga, to jest, iz službene literature, a koliko ih se okreće dobrim starim skriptama u potrazi za znanjem, provjerili su na portalu Srednja.hr.

Studenti nekoliko različitih zagrebačkih fakulteta otkrili su koriste li literaturu ili skripte kada se pripremaju za ispite. Na temelju njihovih odgovora zaključili su da skripte nisu potpuno preuzele ulogu službene literature, a mnogi studenti i sami pišu skripte iz kojih potom uče.

Dok je nekim studentima skripta sasvim dovoljna ne samo za prolaz, već i za visoku ocjenu, drugi se s time ne slažu i smatraju da je literatura puno bolje napisana i da se iz nje lakše uči i shvaća gradivo. Naravno, sve ovisi o kvaliteti postojećih skripti.

U nastavku prenosimo odgovore studenata s različitih fakulteta.

Student Pravnog fakulteta

Učim isključivo iz  skripte. Literaturu sam zadnji put kristio na drugoj godini. Skripte uglavnom nabavljam na faksomatu, već se zna koje su skripte “službena literatura” jer su jako kvalitetno napisane. Ja sam pisao jednu skriptu za Rimsko pravo, ali nikad je nisam prepisao iz bilježnice u digitalni oblik.

Mislim da izvor učenja ne utječe na znanje jer su zapravo skripte velikim dijelom prepisane od riječi do riječi iz literature, ali su bolje formatirane što je lakše za snalaženje a za motivaciju na učenje.

Studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Dosta predmeta sam učila po skriptama, ali to su većinom predmeti s prve godine za koje postoji dosta napisanih skripti. Te skripte sam pronalazila u kopiraoni blizu faksa. Za predmete s viših godina nema toliko skripti pa sam učila iz dostupne literature i bilješki s predavanja. Neke skripte sam i sama pisala.

Iz literature sam krenula učiti na drugoj godini jer je postala nužna za učenje s obzirom da je gradivo preopsežno i zahtjevno da bi se pokrilo samo sa skriptom.

Mislim da je najbolji izvor za učenje bilježnica s predavanja uz dodatno korištenje literature. Često skripta nije dovoljna na prolaz i dosta ih ima kriva rješenja i postupke, tako da mislim da skripta može služiti kao nekakva baza na koju onda nadograđujemo znanje korištenjem literature.

Studentica Građevinskog fakulteta

Podjednako učim i iz skripti i iz literature, sve ovisi o kojem se kolegiju radi. Ako učim iz skripti, učim iz svojih jer pišem ono što čujem na predavanjima. Lakše mi je učiti iz vlastitih bilješki jer se često u literaturi nalaze nepotrebne informacije, a po svojoj bilježnici točno znam što učim.

Studentica Fakulteta političkih znanosti

Najčešće učim iz skripti jer nemam vremena za literaturu. Tijekom semestra radim na seminarskim obavezama, a ako se nađe kakav posao, pa još i društvo, literatura ostaje u ladici. Osim toga, skripte su uglavnom dovoljno dobre pa nema potrebe za čitanjem originala koji su uglavnom na engleskom. A ako nema skripte, onda se dogovorim s kolegama i sami napravimo svoju i kasnije ju ostavimo budućim generacijama.

Studentica Medicinskog fakulteta

Učim i iz skripte i iz literature. Malo je zeznuto jer ovisi od predmeta do predmeta i o kvaliteti skripte ili o kvaliteti knjige, i o potrebama za ispit. Nije teško doći do skripti jer moj fakultet ima forum isključivo za medicinare na kojem su uploadani svi potrebni materijali za učenje.

Razlika između literature i skripte jest što u knjizi mogu lakše dobiti širu sliku i to mi omogućava da prilikom ispitivanja ispričam priču. U skriptama su često nanizane informacije koje teže učim i tad mi nedostaje mogućnost opuštenog slaganja rečenica.

mšm/srednja.hr

Foto: FB (WYA Hrvatska)