/‘ŠUMSKI VRTIĆ’ Djeca u prvom vrtiću na otvorenom u Hrvatskoj skaču u lokve i traže bilje: Potiče se mašta i samostalnost

‘ŠUMSKI VRTIĆ’ Djeca u prvom vrtiću na otvorenom u Hrvatskoj skaču u lokve i traže bilje: Potiče se mašta i samostalnost

U pulskom naselju Veli Vrh prije četiri godine otvoren je prvi vrtić na otvorenome u Hrvatskoj. Djeca borave u prirodi, a uči ih se samostalnosti i stjecanju radnih navika. Upisano je 18-ero djece u cjelodnevnom i poludnevnom boravku.

Pokretanje rijeke, skakanje u lokve, traženje šumskog bilja, rezbarenje – tako se u vrtiću na Velom Vrhu provodi vrijeme.

Ovdje je priroda treći odgojitelj, a roditelji su složni – kažu, kad su djeca sretna – i mi smo.

“Glavni razlog za upisati ga bio je da bude vani, da se kreće, da bude na zraku, da bude u prirodi i da mu se u ovoj fazi života razvija motorika, kaže Mauro Teković za HRT.

Vani im se otvara mašta i potiče ih se na samostalnost.

“Temeljni koncept šumske pedagodije da djeca provode vrijeme u slobodnoj igri, nestrukturiranoj i da oni sami vode svoj proces učenja, dakle nismo mi ti koji ćemo im reći što će danas raditi, već pratimo njihove interese”, kaže Francesca Milićević, vlasnica obrta za čuvanje djece Šumska djeca.

Ideja za vrtić na otvorenome došla je iz skandinavskih zemalja. A osim posebnosti otvorenog prostora ovaj je vrtić poseban i po prehrani – i to vegetarijanskoj.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija