/Svoja vrata u Rijeci otvara Dječja kuća, ‘čarobna kutija’ inspirirana Alisom u zemlji čudesa

Svoja vrata u Rijeci otvara Dječja kuća, ‘čarobna kutija’ inspirirana Alisom u zemlji čudesa

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice, sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, u petak ponosno otvara svoja vrata, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Kreativni potencijal koji pulsira iza zidova ove kuće i čeka svoje male stanare, jedna je od najljepših priča što ih je ispričala Europska prijestolnica kulture u Rijeci, kažu u Gradu, jer je namijenjena baš najljepšima i najdražima: djeci ovoga grada i njegove šire okolice.

Dječju kuću u četvrtak su, prije svečanog otvorenja, imali prilike obići novinari, koje su u obilasku vodili glavni projektant Dječje kuće mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh., pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem. Obilasku su prisustovali i budući korisnici – četvero djece 5. razreda Osnovne škole Nikola Tesla: Katja Brusić, Andrija Žic, Elena Kolić i Leda Prvulović.

“Mislim da kuća sama priča o sebi, ona je stvarno jedan bombon, u kojoj će se naši najmlađi sugrađani moći baviti najrazličitijim aktivnostima, koristeći pritom najsuvremeniju tehniku vezanu uz audio-vizualno stvaralaštvo, 3D printanje i drugo. Dječje kuća je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Palače Šećerane, treći objekt koji se otvara u sklopu kompleksa Benčić, a u narednih godinu dana dovršit će se nova Gradska knjižnica Rijeka. Time Rijeka dobiva jedan fantastičan kompleks kojim se može pohvaliti vrlo malo gradova ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Europi. U kompleksu je, s jedne strane, sačuvano bogato industrijsko nasljeđe Rijeke a, s druge strane, u tim je prostorima stvoren jedan novi život, novi polet u daljnjem razvoju kulture”, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Evo kako je sve počelo…

A priča je započela pripremom projekta, traženjem financijskih sredstava za njegovu realizaciju i kandidaturom Rijeke za EPK te prijavnom knjigom u kojoj je Dječja kuća pronašla svoje mjesto kao programska cjelina i kao fizičko zdanje.

Od 2017. godine razvijao se u Rijeci, pod kapom Europske prijestolnice kulture, ljetni Dječji festival Tobogan i on je, uključenošću svih riječkih kulturnih ustanova u brojne programe i radionice za djecu, već dao naslutiti koliko je neodoljivo šarmantna ideja Dječje kuće: na jednom mjestu, kroz cijelu godinu, ponuditi tako šarolik spektar izvedbi i smisleno usmjeriti snažnu dječju kreativnu energiju.

U srpnju 2018. godine Rijeka je, zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekta obnove zgrada u Benčiću, potpisala ugovor o dodjeli 68,21 milijun kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju Dječje kuće i Gradske knjižnice u kvartu kulture Benčić. Dječja kuća u vidu fizičkog mjesta postala je time sasvim realna stvar i, početkom 2019. godine, započela je njena izgradnja.

Pročelnik Šarar izrazio je zadovoljstvo dovršetkom uređenja Dječje kuće.

“Ova zgrada je mezimac u kompleksu Benčić, ne samo zato što je namijenjena djeci, nego zato što je posebna arhitektonski, po svom sadržaju i po svojoj povoljnoj cijeni. Zgrada je po projektu trebala koštati oko 65 milijuna kuna, a na kraju je stajala oko 54 milijuna kuna, i kad uvažimo da smo od države dobili pomoć za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice Rijeka deset milijuna kuna i 68 milijuna kuna od Europske unije, ispada da smo mi Riječani ovu zgradu platili manje od dva milijuna eura, što je veliki financijski uspjeh, koji bi volio podcrtati, jer se obično se mjeri svaka kuna koja se ulaže u kulturu”, naglasio je pročelnik Šarar.

Izrazio je nadu da će uskoro epidemiološka situacija dozvoliti da Dječja kuća zaživi na punokrvan način. “Zapravo sam siguran da će djeca napraviti pravu stvar za ovu kuću i za cijeli Benčić te da će se pravi rezultati ove priče vidjeti za pet ili deset godina, kada neka zdrava, slobodoumna djeca, koja se ne boje niti tehnologije niti bilo čega budu odrasli građani našeg grada”, dodao je pročelnik Šarar.

Čarobna kutija

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Svojedobno ju je okarakterizirao kao “Čarobnu kutiju” inspiriranu “Alisom u zemlji čudesa”, u kojoj posjetitelji postupno otkrivaju njene tajne. I Dječja kuća to doista jest – ona je kuća u kući jer je načinom izgradnje umetnuta u postojeću ciglenu zgradu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. A svatko se ulaskom u nju već na prvi tren može osjetiti Alisom u zemlji čudesa, jer ovakav kulturni centar namijenjen djeci, s tako širokim spektrom aktivnosti i tako kvalitetno, moderno opremljen i vedro, šareno uređen – u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Arhitekt Randić kazao je kako s nestrpljenjem očekuje kako će djeca prihvatiti Dječju kuću.

“Arhitektura namijenjena djeci je specifična, jer se ne radi o prostorima koji moraju zadovoljiti čiste funkcionalne potrebe, već se radi o formativnim prostorima, u kojima djeca odrastaju, stječu prva iskustva, prva prijateljstva i nalaze svoje mjesto u društvu, i dio njihove osobne memorije je neraskidivo vezan s prostorom u kojem su se ta iskustva dogodila. I radi toga je odnos svjetla i sjene, materijala, proporcija i veličine prostora jako važan i na njega treba obratiti posebnu pažnju. Zato smo osmislili prostorije od kojih svaka ima svoj različiti karakter, kako bi svi korisnici u tom prostoru mogli pronaći neki prostor koji bi mogli osjetiti kao svoj”, kazao je Randić.

Projektant Dječje kuće posebno je istaknuo polivalentnost zgrade, jedne od rijetkih takve vrste, budući da se danas u kulturi zgrade često osmišljavaju sektorski.

“Danas više ne radimo objedinjene kulturne zgrade, kao što su se nekad radili domovi kulture, a prije toga narodni domovi. Takav je odnos paradoksalan, jer je razvoj društva krenuo u smjeru multidisciplinarnosti, horizontalne mobilnosti i preklapanja različitih struka, a ovakva mjesta, koja su idealna da bi se učilo na iskustvima onih koji razmišljaju malo drugačije, ne postoje”, zaključio je Randić.

Već idućih dana organizirat će se vođene ture i obilasci za sve zainteresirane, a već u subotu, 3. travnja, u Dječjoj kući će se održati i prvi programi. Od 9.30 do 11.00 u prostoru Šume Striborove na 3. katu kuće, održava se radionica “Prime Parole”, mala škola talijanskog jezika za djecu od četiri do šest godina, početnike i one s laganim predznanjem ovog jezika. Od 11.00 do 12.00, na istom mjestu održat će se radionica “Pssst… Priča!” namijenjena istom uzrastu, a predstavlja pričanje i čitanje priča uz jezične vježbe, vježbe pažnje i pamćenja te aktivnosti kreativnog stvaranja. Za oba ova programa kapacitet prijavljenih je već popunjen, no tijekom travnja ovi se programi ponovo održavaju.

Nakon kratke pauze u vrijeme Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, već od 6. do 10. travnja, za vrijeme trajanja školskih praznika u Dječjoj kući će se održavati posebni programi, a od 19. do 24. travnja programi manifestacije “Tjedan dobre dječje knjige”.

bkk

Foto: Grad Rijeka