/HZZ otkriva: Najtraženiji su mesari, pekari i zidari

HZZ otkriva: Najtraženiji su mesari, pekari i zidari

Da hrvatski obrazovni sustav ne prati potražnju tržišta rada pa dobivamo višak radne snage koja se nema gdje zaposliti, nije velika tajna. Početkom svake godine pa tako i ove, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje publikaciju pod nazivom ‘Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja’, a sadržava popis deficitarnih i suficitarnih zanimanja po županijama i gradovima.

Ova publikacija rezultat je analize i prognoze potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama u 2019. godini, a preporuke su namijenjene svima koji planiraju nastavak svog obrazovanja na višoj razini. Osim njih, preporuke služe kao smjernica za određivanje upisnih kvota i broja stipendija, jer prikazuju koja su zanimanja na tržištu rada višak, a kojih nedostaje, piše Srednja.hr.

I u 2019. među najtraženijim zanimanjima u većini hrvatskih županija bit će mesari, pekari, zidari, medicinske sestre i tehničari. Preporuka HZZ-a je u 2019. povećati upis i broj stipendija za studente medicine, logopedije, farmacije, računarstva i nastavničkih studija fizike i matematike.

Među trogodišnjim školama za koje bi trebalo povećati upisne kvote u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nalaze se smjerovi za zanimanja – tesar, zidar, kuhar, pekar, mesar, slastičar, vodoinstalater i srodni zanati. Baš kao i u prošloj godini od četverogodišnjih škola, kvote bi se u zagrebačkim školama trebale povećati za upis budućih medicinskih sestara i tehničara. Od visokoobrazovanih nedostaje u Zagrebu liječnika, diplomiranih matematičara i fizičara nastavničkog smjera, liječnika, strojara i logopeda.

Višak su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, između ostalih, ekonomisti sa srednjom stručnom spremom, veterinarski tehničari, poslovni tajnici i web dizajneri (SSS). Na ovom području preporučuje se smanjiti kvote za upis na studije koji obrazuju politologe, novinare, agronome i stručnjake za poslovnu ekonomiju.

Na širem splitskom području također nedostaje mesara, pekara, konobara i kuhara, ali, primjerice, i medicinskih sestara, računalnih tehničara, komercijalista i elektrotehničara. Preporučuje se na tom području povećati kvote za upis ili stipendije za studije predškolskog odgoja, računarstva, građevinarstva, medicine, farmacije i mnogih dugih.

Bravara, mesara, limara i medicinskih sestara nedostaje i u Osječko-baranjskoj županiji. Preporuka HZZ-a je uvesti veći broj stipendija i povećati upisne kvote na studije medicine, logopedije, strojarstva, računalstva i matematike na sveučilišnim studijima.

U toj županiji previše je prodavača, frizera, ekonomista (SSS), farmaceutskih i fizioterapeutskih tehničara, među ostalima. HZZ preporučuje smanjiti upisne kvote na pojedinim humanističkim i društvenim sveučilišnim studijima, kao i na stručnim studijima računovodstva, fizioterapije, trgovine.

Baš kao i u ostalim spomenutim područjima, i u Primorsko-goranskoj županiji najtraženiji su strukovnjaci – mesari, kuhari, pekari, limari i zidari. I ondje nedostaje medicinskih sestara, ali i strojarskih i tehničara geodezije.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kažu kako je analiza i prognoza potreba tržišta rada provedena na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile.

Prilikom izrade ove publikacija s preporukama korišteni su i podaci o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay