U Hrvatskoj se na godinu baci gotovo pola milijuna tona hrane od koje se dobar dio može iskoristiti. Zato je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo akciju “Hrana nije otpad” kojoj su se odazvali i budući kuhari – đaci požeške Obrtničke škole. Recikliraju višak hrane preostao od školskih obroka i kreiraju nova, ukusna jela.
Kuharstvo je Alenova velika ljubav, a spravljanje jela od ostataka namirnica – pravi izazov.
“Ostali bataci i nadbataci od prošlog obroka, bili su ohlađeni i sad ih okoštavam, pretvorit ću ih u paštetu i iskoristiti za salatu”, rekao je za Dnevnik HRT-a Alen Berger, učenik kuharstva, Obrtnička škola Požega.
Nove obroke treba prikladno i poslužiti.
“Hranu ćemo prezentirati našim prijateljima, poslužiti je na bečki način koji se u kuhinji poslužuje dekorativno na tanjuru ovisno o vrsti jela”, rekao je Ilija Marić, učenik konobarskog smjera, Obrtnička škola Požega.
Ovi učenici žele pokazati da je hrana sve samo ne otpad.
mšm/hrt
Foto: Screenshot/HRT