/Učenici iz Splita ostavili odličan dojam: U Sloveniji stekli nova znanja i vještine, obišli i znamenitosti

Učenici iz Splita ostavili odličan dojam: U Sloveniji stekli nova znanja i vještine, obišli i znamenitosti

Učenici i maturanti Turističko-ugostiteljske škole Split stekli su neprocjenjivo iskustvo na razmjeni u Sloveniji u veljači ove godine. Cilj mobilnosti bio je jačanje stručnih kompetencija učenika zbog bolje zapošljivosti i obrazovanja. Tijekom trajanja Erasmus+ projekta učenici su stekli nova znanja i vještine pripreme i posluživanja jela te vještine promocije turističke ponude određene regije.

Zahvaljujući Erasmus akreditaciji u sklopu KA1 Erasmus+ projekta ukupno 14 učenika u pratnji nastavnika provelo je dva tjedna u Mariboru (od 11. do 25 veljače) gdje su obavljali stručnu praksu u različitim ugostiteljskim objektima u tri hotela visoke kategorije: Hotel Arena, Hotel Habakuk te Hotel Boljanik.

U isto vrijeme, nastavnik ekonomske grupe predmeta sudjelovao je na stručnom usavršavanju “2Job Shadowing”. Pratio je rad i sudjelovao u radu s kolegama na radnim mjestima. Na taj način iz prve ruke proučavao je svakodnevan posao, radno okruženje, metode i načine rada. “Job Shadowing” koristan je zbog podjele iskustava, a u učionicu se unose druga saznanja i primjeri dobre prakse. 

Pokazali samostalnost i odgovornost

Kao i na dosadašnjim mobilnostima učenici TUŠ Split su tijekom obavljanja stručne prakse u inozemstvu svojim trudom, radom i zalaganjem ostavili odličan dojam, stekli nove vještine, znanja i kompetencije. Učenici su ubrzo pokazali samostalnost i odgovornost u radu, tako da su njihovi mentori bili jako zadovoljni.

Tijekom svog boravka u Sloveniji, učenici i nastavnici imali su priliku upoznati prirodne ljepote, kulturu i običaje. Na jednodnevnom izletu posjetili su Ljubljanu, glavni grad Slovenije kao i Bled, biser prirodne ljepote. Maribor, drugi grad po veličini Republike Slovenije, leži na rijeci Dravi. Godine 2012. izabran je za Europsku prijestolnicu kulture. Šetajući gradom, učenici su vidjeli Mariborsku katedralu te Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu za vrijeme renesanse.

Osim kulturnih znamenitosti, Maribor je dom najstarije vinove loze na svijetu, koja je stara više od 400 godina, a nosi ime Stara trta. Nadomak grada nalazi se skijaški centar Mariborsko Pohorje, domaćin ženskog slaloma unutar kojega su turistički objekti gdje su učenici obavljali stručnu praksu.

Razgled Ljubljane i Bleda

Ljubljana, glavni grad Slovenije, leži na rijeci Ljubljanici osvaja svojim živopisnim trgovima, mostovima i znamenitostima. U pratnji vodiča učenici i nastavnici obišli su Stari grad, Katedralu Sv. Nikole, spomenik pjesniku Prešernu te Zmajski most. Bled je gradić na Bledskom jezeru, poznat kao zvučno lječilište. Pješačka staza prati cijelo jezero koje je uokvireno restoranima, predivnim vilama. Nakon šetnje, učenici i nastavnici predahnuli su uz poznatu bledsku kremšnitu.

Budućnost u sigurnim rukama: Učenici odmjerili snage u znanju i vještinama pružanja prve pomoći!

Učenici su tijekom boravka u Sloveniji stekli neprocjenjivo iskustvo koje će im pomoći u njihovom daljnjem radu i školovanju. Dobrobiti Erasmusa su trajne, stoga je sudjelovanje nastavnika u aktivnostima “Job Shadowing” korisno, kao i usvajanje novih znanja koja mogu primijeniti za bolji i kvalitetniji rad škole. Boravak u Sloveniji bio je nezaboravno iskustvo kako za učenike, tako i nastavke, a u Hrvatsku su ponijeli lijepa iskustva, puno novih poznanstava i uspomena.

mšm

Foto: TUŠ Split