/UGOĐAJ JE IZOSTAO? Istražili smo što mladi zaista misle o Adventu u Zagrebu, cijenama, ponudi…

UGOĐAJ JE IZOSTAO? Istražili smo što mladi zaista misle o Adventu u Zagrebu, cijenama, ponudi…

Advent u Zagrebu jedan je od najljepših u Europi, no zanimalo nas je što o njegovom izgledu i ponudi misle mladi diljem Hrvatske. Upitali smo mlade iz Zagreba, Splita, Lastova i Bjelovara kako ih se dojmilo, je li im skupo, što bi pohvalili, a što ne. Mladi su podijeljenog mišljenja, no čini se kako im ipak nedostaje istinski božićni ugođaj i malo pristupačnije cijene.

“Advent je postao previše nakrcan istim ili sličnim štandovima na svakom koraku i nedostaje onog pravog božićnog ugođaja, plus što je previše krcato ljudima. Pretvorio se iz dobre ideje u marketinški napuhan kapitalistički event s preskupim stvarima. Smisao adventa nije u pretjerivanju i hedonizmu i pretjeranom trošenju novca na sebe, već davanje barem skromnog doprinosa onima kojima je najpotrebnije”, rekao nam je Alen (31) iz Zagreba.

Sličnog mišljenja je i Petra Vuka iz Kaštel Sućurca pored Splita koja smatra kako bi cijene trebale biti niže.

“Bila sam nekoliko puta ove godine i to većinom kad mi stigne rodbina iz Dalmacije pa ih moram malo provesti. Da nije njih, ne bih ništa jela ni pila na adventu vjerojatno, nego bih se samo prošetala i uživala u pogledu. Istina je da je malo skupo, možda čak i skuplje od prošle godine, ali mislim da se mogu naći i povoljnije cijene. Primjerice, kobasica sa sirom ispod Zrinjevca košta 40-ak kuna, a na trgu 25 kuna. To je svugdje tako, ne krivim nikog, lijepo je da možemo naći i manje cijene za nas”, komentirala je Petra.

Alenu (26) iz Zagreba pak najviše smetaju gužve i loša organizacija.

“Advent je po mom mišljenju lijepa zamisao i ideja, no uistinu je problem loša organizacija svega toga. Prijevoz u samom centru grada je obustavljen u potpunosti, gužve su ogromne, teško je doći na red za jelo ili piće, premalo je grijalica na većim mjestima, zna biti dosta hladno. I onda nemam ni volje ići zbog svega toga”.

Advent u Zagrebu je na Antonellu (30) iz Lastova ostavio sasvim drugačiji i mnogo pozitivniji dojam, no jedan specijalitet ju nije oduševio.

“Najviše me se dojmilo kako je sve ukrašeno. Zagreb baš izgleda bajkovito u ovo doba godine, od Tomislavca pa sve do Gornjeg grada. Sve vrvi ljudima, a kud god prođem osjetim miris kuhanog vina s klinčićem i cimetom, dok fritule mame svaki pogled. Jedino me se nisu dojmile germ knedle, što se mene tiče fritule su i više nego dovoljne. Najdraža točka mi je ipak Gornji grad. Na svakoj kućici se može nešto fino pojesti i to sve uz divan pogled.”

Ana-Marija (32) iz Bjelovara pak smatra da nedostaje one prave čari, a primijetila je kako se sve vrti oko gastronomske ponude.

“Po meni je dosta pretjerano, nema čari niti tradicionalnih štandova. Sve se pretvorilo u “gastronomski advent”. Bogovićeva ulica ima hrpu sličnih štandova. Lijepo mi je da ljudi izađu na ulice i okupe se, ali mi se ovakav advent čini previše. I cijene su jako visoke pa je tako jedan hot dog 40 kuna, a kobasice su od 35 kuna nadalje. Jedino se u tunelu Grič osjeti božićni duh”, rekla je i dodala kako u Bjelovaru imaju skromniji advent, više ručnih radova i niže cijene, a imaju i malo klizalište te nastupe crkvenih zborova.

Čini se kako je mladima ipak previše komercijalizma i gastro ponude, a umjesto svega toga poželjeli su se intimnijeg ugođaja, manjih gužvi i onog pravog božićnog duha, ali i nižih cijena.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Advent u Zagrebu