/Uoči velikog prosvjeda na Trgu učitelji u štrajku masovno doniraju dječjim bolnicama

Uoči velikog prosvjeda na Trgu učitelji u štrajku masovno doniraju dječjim bolnicama

Štrajk u školama traje još od 10. listopada, a vladajući su odlučili kako od 15. studenog dani u štrajku zaposlenicima škola neće biti plaćeni. Prosvjetare, koji od utorka štrajkaju frontalno umjesto prema cirkularnom modelu, to je motiviralo na pokretanje humanitarne akcije. Po 315 kuna, koliko u prosjeku iznosi dnevnica, doniraju bolnicama. Sve se to događa uoči velikog prosvjeda prosvjetnih radnika koji će se održati u ponedjeljak, 25. studenoga u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Akcija u kojoj štrajkaši po 315 kuna doniraju bolnicama, započeta je u Osnovnoj školi Pušća, a inicirala ju je nastavnica Duša Šarunić. Njeni kolege svaki dan neplaćenog štrajka novac doniraju Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

“Pokrenuli smo akciju nakon što su oni rekli da je naša dnevnica 315 kuna i da će nam tako svaki dan oduzimati od 15. studenog pa na dalje i tako nas ekonomski prisiliti da odustanemo, ali mi nećemo odustati. Rekli smo da ćemo svaki dan, dok smo god u štrajku, uplaćivati 315 kuna za djecu jer su rekli da mi ne brinemo o toj djeci. Mi itekako brinemo o djeci i zato ćemo svaki dan uplaćivati 315 kuna dok god štrajk traje, nećemo se dati”, kaže profesorica Šarunić za Srednja.hr.

Fotografiju obavijesti i uplatnice nastavnici OŠ Pušća objavili su u nekoliko nastavničkih Facebook grupa. Bio je to okidač koji je pokrenuo lančanu reakciju – akciji su se masovno počele pridruživati i druge škole, a mailovi im stižu iz čitave Hrvatske – od Šolte i Hvara, do Dugog Sela.

Jedna od škola koje su se pridružile akciji je i OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca pored Čakovca. Zaposlenici šenkovečke škole novac su odlučili donirati Županijskoj bolnici Čakovec, odjelu pedijatrije.

Borba za dostojanstvo

Podsjetimo, u hrvatskim školama je potpuni kolaps i štrajka 92 posto učitelja. Slijedi frontalni štrajk u svim školama i svim županijama svaki dan do ispunjenja zahtjeva te veći i manji prosvjedi, od kojih će najveći biti onaj na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 25. studenoga.

‘Prosvjed u Zagrebu: Borba za dostojanstvo’ koji organiziraju učitelji, nastavnici i profesori događaj je koji ima veliku popularnost i podršku građana na društvenim mrežama. Zainteresiranih je više od 7 tisuća ljudi.

“Bez obzira radili ili ne u školi, pozivamo vas da nas u što većem broju podržite. Naša borba nije samo za 6,11 posto. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za bolju i pravedniju Hrvatsku. Zajedničkim snagama poručit ćemo Vladi Republike Hrvatske da je bilo dosta gaženja i ponižavanja te da nećemo odustati od štrajka sve do ispunjenja naših zahtjeva”, stoji na Facebook eventu.

mšm/srednja.hr/fb

Foto: FB