/Lea (17) iz Labina u Kini se natječe za najbolju na svijetu, a kineski uči samo godinu i pol!

Lea (17) iz Labina u Kini se natječe za najbolju na svijetu, a kineski uči samo godinu i pol!

Lijepa priča nam dolazi iz Labina. Lea Budaković je učenica četvrtog razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine, a ima jedan poseban hobi zbog kojeg se nalazi na natjecanju u Kini. Naime, Lea je državna prvakinja iz kineskog jezika, a upravo je u kineskom Zhengzhou na svjetskom polufinalu i finalu natjecanja srednjoškolaca u poznavaju kineskog jezika.

Lea je u lipnju ove godine u kategoriji srednjoškolaca osvojila prvo mjesto na natjecanju u znanju kineskog jezika “Kineski most” koje je organiziralo Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj u suradnji s Konfucijevim Institutom i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ovime se plasirala na svjetsko natjecanje koje se održava u Kini od 18. lipnja do 2. studenoga.

U natjecanju sudjeluju govornici iz 120 zemalja svijeta, a sastoji se od pismenog i usmenog dijela ispita. U drugi krug natjecanja ulazi samo 30 ljudi, dok će rezultati biti poznati večeras. 

“U Zagrebu se zaljubila u kineski, a onda smo pronašli mjesto gdje ga može učiti i u Rijeci, a to je na Ekonomskom fakultetu. Iako je tečaj bilo isključivo za studente, Lea ih je oduševila svojom razinom znanja i dopustili su joj da uči kod njih. Dva puta na tjedan odlazi tamo i trenutno je na četvrtom stupnju”, rekao je njezin tata Danijel za Večernji list.

Upravo ju je njezina upornost dovela do velikog natjecanja na kojem se trenutno nalazi.

“Konkurencija je jaka jer ima djece koja bolje poznaju jezik od nje. Neki od njih kineski uče cijeli život i pričaju ga s roditeljima, dok ga drugi govore preko deset godina”, rekao je Danijel. 

Ipak, čini se kako Lei ide dobro, s obzirom na to da je na mobilnoj aplikaciji Manga Mandarin, koja mjeri popularnost natjecatelja, a na kojoj svi mogu glasati, na visokom trećem mjestu u Europi i 11. u svijetu.

mšm/večernji list

Foto: bridge chinese