/Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru: ‘Oduševljava nas koliko mladih želi razvijati svoju kreativnost’

Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru: ‘Oduševljava nas koliko mladih želi razvijati svoju kreativnost’

 U Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika, uključilo se više od tisuću djece i mladih iz cijele zemlje. Riječ je o srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Prijave učenika stižu iz velikih hrvatskih gradova, ali i malih mjesta. Među više od stotinu škola čiji se učenici žele natjecati svojim idejama i znanjem, su one iz Ploča, Suhopolja, Labina, Svetog Martina na Muri, Gline, Petrinje, Ivankova i Tenje.

“Oduševljava nas koliko je djece i mladih koji žele razvijati svoju kreativnost, pokušati stvarati nešto novo i mijenjati na bolje svijet u kojem živimo. Digitalnim učeničkim inkubatorom kod učenika ćemo poticati proaktivnost i poduzetnički način razmišljanja – ne nužno kako bi svi oni jednoga dana postali poduzetnici, nego kako bi se naučili nositi s izazovima te stvarati novu vrijednost u svemu što rade”, kazao je Filip Vrhovnik, voditelj projekta Digitalni učenički inkubator.

Učenike u Inkubatoru očekuju edukacije koje će koristiti za razvoj vlastitih poduzetničkih ideja, te nadahnjujući razgovori s uspješnim hrvatskim poduzetnicima. Potom će uslijediti timski rad. Timove povezuje ljubav prema određenom području, a Inkubator će ih potaknuti da za to područje osmisle projekt koji donosi neku novu vrijednost. Budući da je broj tih područja velik – od umjetnosti do tehnologije, takvi mogu biti i projekti. Učenici mogu izraditi novu računalnu aplikaciju, ali i program aktivnosti za umirovljenike.

“U Inkubator sam se uključio s prijateljicom Lorenom Grdić čim smo čuli za njega. Doživio sam ga kao nešto revolucionarno, tj. kao sustav koji se u mnogočemu razlikuje od onog tradicionalnog školskog. Inkubator promiče poduzetnički način razmišljanja, osobni razvoj i timski duh. Kao maturanti u stisci smo s vremenom zbog obveza koje su pred nama idućih mjeseci, ali nismo mogli ne uključiti se u ovaj projekt”, kazao je Neo Maler, učenik zagrebačke Gornjogradske gimnazije.

Učenici se u Inkubator mogu uključiti putem poveznice do nedjelje 14. ožujka 2021. godine.

Kako bi se posebno nagradile najkreativnije škole u Hrvatskoj, one koje potiču kulturu kreativnosti i učenicima pružaju podršku u razvoju njihovih ideja i projekata, pokrenuta je kampanja masovnog financiranja na crowdfunding platformi Croinvest.

Pokretači Digitalnog učeničkog inkubatora su Školska knjiga, Institut za inovacije i Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

bl

Foto: Prorsus komunikacije