/‘ZBOG SMRTI GEORGEA FLOYDA’ Hrvatski sportaš: Ovo su najgori neredi od kada sam došao u Ameriku…

‘ZBOG SMRTI GEORGEA FLOYDA’ Hrvatski sportaš: Ovo su najgori neredi od kada sam došao u Ameriku…

Nekadašnji hrvatski futsal reprezentativac Siniša Alebić nezadovoljan je eskalacijom nasilja diljem Amerike, opravdani prosvjedi zbog policijske brutalnosti i smrti Georgea Floyda prerasli su u pljačku i palež…

Mirni prosvjed zbog nepotrebne smrti Georga Floyda je jedna stvar, koju svaki normalan čovjek bez obzira na rasu i porijeklo podržava, ali kad se sve skupa izrodi u nerede, u nasilje, palež i krađu to treba najoštrije osuditi i u startu spriječiti, kaže nekadašnji proslavljeni hrvatski futsal reprezentativac Siniša Alebić (50), koji je nakon uspješne karijere ostao s obitelji živjeti u Chicagu i iz prve je ruke svjedočio eskalaciji nasilja u zadnjih nekoliko dana, piše 24sata.

“U Ameriku sam došao 2000. godine i ovo su najgori neredi od tada. Kažu mi oni koji su duže tu da je jedino gore bilo u Los Angelesu 1992. godine. Zbog toga su i poduzete ove sve mjere, policija je na ulicama, Nacionalna garda također, na snazi je i policijski sat od 21.00 do 6.00, sve kako bi se zaustavilo nasilje”, kaže Alebić, koji je uvjeren kako nasilnici nemaju veze s opravdanim prosvjedima.   

“Imam suprugu i troje djece i podržavam mirne prosjede, žao mi je čovjeka i za njegovu smrt nema opravdanja, policajci su postupili neprofesionalno i trebaju za to odgovarati. I ja bih se s obitelji rado priključio mirnim prosvjedima, ali kad sam vidio što se događa, ostao sam po strani. Mirni prosvjedi su jedno, a pljačkaški pohodi pod krinkom prosvjeda su nešto posve drugo. Kakve veze ima razbijanje i pljačka prodavaonice sportske opreme s prosvjedom? Kakve veze ima razbijanje i pljačka bankomata, upadanje u banke…pa to su federalni prekršaji zbog kojih će netko doživotno u zatvor…”, zaključio je Alebić.

Podsjetimo, policajac Derek Chauvin koji je 25. svibnja nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritiskao vrat 8 minuta i 46 sekundi nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Nakon što su snimke Floydovog umiranja obišle svijet, diljem SAD-a krenuli su mirni prosvjedi koji su eskalirali u nasilje.

mšm/Tomislav Gabelić/24sata

Foto: Pixabay, ilustracija