/Danas obucite crvenu haljinu i budite dio lijepe akcije

Danas obucite crvenu haljinu i budite dio lijepe akcije

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina koji će se obilježavati svakog prvog petka u veljači.

Cilj akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života, a završnoj svečanosti će prethoditi tjedan javnih edukacija za građane putem tribina, štandova i medijskih nastupa stručnjaka.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će šest mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci.

Stoga je kao žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije.

Kako biste podržali ovu hvale vrijednu akciju, krenite u potragu za crvenim haljinama koje su ujedno i zaštitni znak akcije, a ukoliko u ormaru već posjedujete crvenu haljinu uslikajte se u njoj i fotografiju okačite na društvene mreže uz hashtag#NosiCrveno koji poziva sve da crvenom haljinom pruže svoju podršku.

Fotografije možete poslati i na naš portal putem kontakt emaila ili Facebooka, a one najbolje ćemo objaviti.

Prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“ započeo je raznim aktivnostima 28. siječnja 2019., a završava večerašnjim svečanim okupljanjem – 1. veljače u 19 sati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uz bogati glazbeno-scenski program. 

Zvijezde večeri su žene koje su preboljele moždani udar i koje će nositi reviju crvenih haljina hrvatskih dizajnera.

mšm

Foto: Pixabay