/Kako pomoći djetetu da shvati vrijednost novca? Ovo je pet jednostavnih načina koje vrijedi isprobati

Kako pomoći djetetu da shvati vrijednost novca? Ovo je pet jednostavnih načina koje vrijedi isprobati

Teoriju o učenju o novcu uglavnom znamo, no djeca će mnogo lakše usvojiti sve lekcije primjerima iz prakse. Stoga, budite dobar primjer, ali i dozvolite djetetu da uči na svojim greškama. Krenimo redom!

Obiteljske ‘kasice prasice

Uvijek je dobar način za učenje o potrošnji i štednji imati staklenku za štednju u svom domu. Djeca će tako vrlo realistično iz dana u dan moći vidjeti kako se i malim iznosima, tek sitnim kovanicama štednja povećava. Kada se posuda napuni, zajedno prebrojite novac, objasnite djetetu što se za taj novac može kupiti i krenite s novom rundom štednje, piše Mamin kutak.

Povedite dijete u banku i trgovinu

Kao i odrasli i djeca najlakše usvajaju lekcije koje su usvojili iz prakse, a ne samo teorije. Dijete će tako vidjeli kako se za sve ubačeno u košaricu mora dati novac, objasnite pojam banke, što bankarski djelatnici rade, zašto je potrebno štedjeti i mudro trošiti. 

Budite uzor

Pravilo koje nikada nećemo prestati ponavljati. Kao i kod svega ostalog u odrastanju, djeca će i u financijskom segmentu života učiti iz primjera roditelja. Izbjegavajte svađe oko novca, to djetetu može odati dojam da je potrošnja i poimanje novca nešto negativno. Istovremeno, samo racionalnim trošenjem možete djetetu dati do znanja kako pravilno trošiti novac. 

Foto: Pixabay

Dijete troši svoju ušteđevinu

Bez obzira radi li se o džeparcu, novcu koji je dijete dobilo za rođendan ili je dijete taj novac nekako zaradilo, povremeno ga treba uključiti u odraslu svakodnevnicu. Umjesto da dijete svoj novac štedi, dok paralelno očekuje od vas nove igračke, povremeno dijete povedite u kupnju i zamolite da nešto kupi svojim novcem. Spoznaja da je kupovinom nove igračke dijete ostalo bez dobrog dijela svoje ušteđevine bit će vrlo jednostavna i brza lekcija o štednji. 

Izbjegavajte ispunjavanje svih djetetovih želja

Ovo sada svakako zvuči vrlo grubo, no pojasnimo. Bez obzira mogli si ili ne financijski priuštiti ispunjavanje baš svake djetetove želje, čak i one vrlo skromne, ponekad je potrebno stati na loptu i zapitati se gdje je granica. Dijete mora naučiti razliku između potrebe i želja jer je to temelj kasnijih djetetovih donošenja mudrih odluka! 

Podučavanje djece o novcu često je dosadno i nije nimalo lako, no dugoročno imati toliko prednosti da se svakako isplati krenuti na vrijeme!

mšm/Mamin kutak

Foto: Pixabay, ilustracija