/Nova studija pokazala da djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, evo i zašto

Nova studija pokazala da djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, evo i zašto

Istraživanje koje su proveli istraživački iz Škotske ide u prilog činjenici da su geni važni za napredne kognitivne funkcije naslijeđeni od oca. No, ti geni su ili deaktivirani ili ostaju potisnuti.

Istraživači sa Sveučilišta Washington tvrde da djeca nasljeđuju inteligenciju od majki. Prema njihovom istraživanju, žene češće prenose gene koji oblikuju dječju inteligenciju i prenose se X kromosomima. Žene imaju dva, a muškarci jedan. 

Također, nova studija koju su proveli istraživački iz Škotske ide u prilog činjenici da su geni važni za napredne kognitivne funkcije naslijeđeni od oca. No, ti geni su ili deaktivirani ili ostaju potisnuti. Izjavili su da ako dijete naslijedi ‘pamet’ od oca, ona ostaje ‘neaktivirana’, piše Miss7mama.24sata.

Foto: Pixabay, ilustracija

Najbolji pokazatelj

Istraživači iz Glasgowa intervjuirali su 12,686 ljudi u dobi od 14 do 22 godine, svake godine od 1994., uzimajući u obzir razne faktore poput rase, obrazovanja i socio-ekonomskog statusa. Otkrili su da je IQ majke najbolji pokazatelj inteligencije. Nadalje, IQ ispitanika varirao je za prosječnih 15 bodova od njihovih majke. 

Proveli su i eksperiment uz pomoć genetski modificiranih miševa. Kad su dali dodatnu ‘dozu’ majčinih gena u miševe, razvio im se veći mozak i relativno manja tijela. Kad su im dali dodatnu ‘dozu’ očevih gena imali su manji mozak i veća tijela, izvijestio je Independent UK.

Zaključak studije je da razvoj mozga ovisi o majčinim genima, a fizički razvoj o genima očeva.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija