/Obitelji 3plus: Demografske mjere poput povećanja naknada nisu dovoljne!

Obitelji 3plus: Demografske mjere poput povećanja naknada nisu dovoljne!

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) pozdravlja napore resornog Ministarstva za donošenje mjera u okviru Nacionalne demografske strategije revitalizacije RH, no smatra da one nisu dostatne. Udruga također drži da bi u njihovu kreiranju trebali sudjelovati i oni koji izravno doprinose prirodnom prirastu Republike Hrvatske.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mnoge najavljene mjere, poput povećanja naknada za drugih šest mjeseci korištenja roditeljskog dopusta ili uvođenje dopusta za očeve dobrodošle su, ali demografskom problemu Hrvatske treba pristupiti sustavnije. Jednokratne ili jednogodišnje naknade neće doprinijeti povećanju broja djece, već će to učiniti samo sigurnost i svijest pojedinca da država prati i pomaže obiteljima na svim razinama. Tu prije svega mislimo na korjenitu promjenu porezne politike u korist obitelji s troje ili više djece, ali i na razne subvencije koje su potrebne obiteljima s više djece, poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila, stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji i slično.

Jedna od važnijih mjera trebala bi biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Naime, ona je sada vezana uz imovinski cenzus pa se ta mjera zapravo niti ne može nazvati pronatalitetnom, već socijalnom jer sva rođena djeca nemaju jednak status.

Također, smatramo da je u cijeloj Hrvatskoj neophodno omogućiti roditeljima s troje ili više djece status roditelja odgojitelja, prema modelu koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb, uz određene dorade. Nikoga se na ovo ne prisiljava, no treba dati svima mogućnost da tu mjeru koriste. Ključno je da se riješi vrednovanje rada od kuće, i to onog rada koji je izravno vezan uz demografsku obnovu kao trenutno najvažnijeg nacionalnog pitanja.

Podsjetimo, podaci s posljednjeg provedenog popisa stanovništva pokazuju da u Hrvatskoj živi 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok 319.658 obitelji ima dvoje djece, a njih 435.192 samo jedno dijete”, stoji u priopćenu udruge Obitelji 3plus.K

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala je na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Najveću je pozornost Udruga privukla Obiteljskom karticom s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine jednostavnijom.

mšm

Foto: Obitelji 3plus