/Bebino pismo za sve roditelje ili ’10 bebinih zapovijedi’

Bebino pismo za sve roditelje ili ’10 bebinih zapovijedi’

Dirljivo bebino pismo upućeno svim roditeljima kruži internetom, a predstavlja odličan podsjetnik za roditelje jer nova beba uvijek donosi uzbudljiv izazov. Pismo, koje je prozvano ’10 bebinih zapovijedi’, postoji već godinama. Nije poznato tko je autor prekrasnog pisma, no ono se dijeli i uvijek čita iznova jer omogućuje jedinstvenu perspektivu novorođenčeta, ali i podsjeća roditelje da će prvi tjedni biti zahtjevni i teški, ali da će s vremenom sve postajati lakše i ljepše.

“Dragi mama i tata”, počinje pismo, “molim vas da sačuvate ovo pismo kako biste ga ponovno i ponovno mogli pročitati kada stvari neće teći tako glatko i kada ćete se osjećati iscrpljeno.” U pismu se nadalje spominje kako ne bismo smjeli imati prevelika očekivanja od svojih novorođenih beba, ali ni od sebe, prenosi Miss7mama.

“Dajte i sebi i meni šest tjedana kao rođendanski poklon, šest tjedana za mene kako bih rasla, razvijala se, postala zrelija i stabilnija te predvidljiva – šest tjedana za vas kako biste se odmorili i opustili i dopustili svom tijelu da se vrati u normalu.”

Ti prvi tjedni zaista i jesu teški. Čak i kada roditelji imaju bebu koja puno spava i rijetko plače, nova uloga roditelja zahtijeva prilagodbu koja zaslužuje podizanje spomenika. A, kada roditelji imaju zahtjevnu bebu, ti prvi tjedni zaista mogu biti iscrpljujući.

“Molim vas, oprostite mi ako puno plačem. Nisam neki tiranin koji je poslan kako bi vam zagorčao život. Molim vas, odvojite vremena kako bi saznali tko sam ja, kako se razlikujem od vas i koliko puno toga vam mogu pružiti.”

Pismo podsjeća roditelje kako će pogreške uvijek postojati, kako ne postoje ‘savršeni roditelji’ i ‘savršena beba’.

“Molim vas, zapamtite da sam otporna i žilava i da mogu izdržati mnoge prirodne pogreške koje ćete napraviti. Dokle god ih činite s ljubavlju, ne mogu biti povrijeđena.”

Zadnji dio pisma osvrće se na jednu stvar koju bi svi roditelji trebali zapamtiti, a to je da brinu o sebi, o svojoj prehrani, da odmaraju i da vježbaju kako bi imali strpljenja i energije kada su sa svojim djetetom. Isto tako, podsjeća nas na naše partnere i na njegovanje naših odnosa.

“Molim vas, brinite o svom odnosu jedno s drugim. Što znači povezanost s obitelji ako ne postoji obitelj s kojom bih se mogla povezati.”

I na kraju, pismo nas podsjeća kako će ‘sve to proći’ te da ne smijemo ‘zaglaviti’ u trenutku. Postoje faze i ponašanja kroz koja djeca prolaze, bez obzira na dob, a koja se čine kao da će trajati zauvijek.

“Imajte ‘ono najvažnije’ na umu. Ja ću ovakva biti jako kratki period vremena, iako vam se sad možda čini kao zauvijek. Uživajte u meni, jer nikada više neću biti ovako malena!”

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay