/Roditeljima bi trebale pomoći nove demografske mjere

Roditeljima bi trebale pomoći nove demografske mjere

Kraj prošle godine obilježilo je nekoliko demografskih mjera koje stimuliraju roditeljstvo. U paket novogodišnjih rasterećenja Zdravko Marić uključio je povećanje neoporezive nagrade za novorođenčad, dok je Lovro Kuščević najavio dodatne subvencije roditeljima za stambene kredite. No ne treba zanemariti niti smanjenje PDV-a na pelene.

Iako kritičari tvrde da su veće plaće i sigurnost zaposlenja ključne demografske mjere koje nedostaju Hrvatskoj, ne može se poreći to da su posljednjih godina osjetno porasli poticaji za roditelje. Kako bi spriječila demografsku katastrofu, Vlada se ozbiljnije počela baviti ovom problematikom, što je rezultiralo i nekim konkretnim mjerama, piše Tportal.

Sredinom prošle godine prošireno je pravo na dječji doplatak, tako da je izmjenama zakona dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak po članu kućanstva povećan na 70 posto proračunske osnovice, to jest na 2.328 kuna. Time je pravo na doplatak dobilo još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece.

Također, osiguran je iznos od 67 milijuna kuna za sufinanciranje dječjih vrtića, odnosno za prenamjenu postojećih programa, a na osnovi zahtjeva jedinica lokalne samouprave.

Nastavljen je i program subvencioniranih stambenih kredita namijenjen mladim obiteljima, a krajem godine stigli su novi darovi. Poreznom reformom, između ostaloga, snižena je stopa PDV-a na pelene, a na samom kraju godine ministar financija Zdravko Marić povećao je neoporezivu naknadu za novorođenčad s 3.000 na 10.000 kuna.

Mirovinskom reformom uveden je dodatni staž od šest mjeseci za svako dijete na koji imaju pravo majke (posvojiteljice) ili očevi (posvojitelji), ovisno o tome tko je koristio rodiljni dopust.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je izmjene Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima, kojima će dodatne subvencije dobivati i roditelji koji već imaju djecu, a ne samo oni kojima se djeca rode prilikom otplate kredita.

Ministarstvo za demografiju i obitelj je pak najavilo izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će se delimitirati naknada za majke, odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta.

U demografsku obnovu sve intenzivnije uključuje se i lokalna samouprava. Brojni gradovi i općine uveli su posebne naknade za novorođenčad. Za prvo i drugo dijete najčešće se isplaćuje do 4.000 kuna, a za treće i svako sljedeće rođeno dijete naknade se penju i do 130.000 kuna.

Među lokalnim jedinicama s izrazito visokim potporama za novorođenčad ističu se Općina Sali te gradovi Opatija, Pag, Vis, Komiža i Zagreb.

mšm/tportal

Foto: Pixabay