/Sve je manje novorođene djece, a velike obitelji su rijetkost: Kako zaustaviti ove negativne trendove?

Sve je manje novorođene djece, a velike obitelji su rijetkost: Kako zaustaviti ove negativne trendove?

Na šibenskom području pokušava se olakšati život mladim obiteljima koje se, baš kao i u drugim dijelovima zemlje, odlučuju na kasnije zasnivanje obitelji ili manji broj djece zbog brojnih izazova današnjice.

Igra i veselje ispunjavaju toplinom dom obitelji Juričev Talijaš. Odrastanje u sedmeročlanoj obitelji prava je avantura. 

“Dobro se zabavljam s Teom, nekad se naljutimo, tučemo, grizemo ne znam ni ja više što”, priznaje za Regionalni dnevik HRT-a Ian Juričev Talijaš.

Velikoj obitelji Anja i Mateo oduvijek su težili. 

“Nekako je bogatije jer ima više iskustva, karaktera, više razgovora, kreativnosti”, ističe majka Anja Juričev Talijaš. No danas se za veliku obitelj odlučuju rijetki. 

“Trenutačno sam na tome da imam manju obitelj jer npr. sin nije dobio mjesto u vrtiću i ne mogu se zaposliti ni tražiti posao”, kaže pak Josipa iz Vodica.  

“Triba se osigurati, danas u ovo vrime teško je sve to financijski, triba riješiti i stambeno pitanje. Ode po gradu je teško, sve su apartmani, nema stanova”, upozorava Ive iz Šibenika.

Što djetetu treba? Vaša ljubav, pažnja, dodiri i zagrljaji su od velike važnosti

Pad broja novorođenih

Nema ni djece. Veliki pad broja novorođenih zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji.

“U 2023. imamo 558 poroda i imamo određeni pad u odnosu na prethodnu godinu kada su bila 664 poroda”, rekao je Vedran Grubišić Čabo, specijalist ginekologije i opstetricije.

Manji broj djece, kasnije zasnivanje obitelji – trend je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, no konkretne demografske mjere mogu biti dodatni poticaj. 

“Tri stotine APN stanova, stanovi koji se kupuju po povoljnoj cijeni. Pored toga Grad Šibenik ima izjednačenu cijenu u privatnim i javnim vrtićima, planiramo gradnju novih vrtića da zadovoljimo sve potrebe”, naglašava gradonačelnik Šibenika Željko Burić

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija