/‘AKCIJA ZA OBITELJ’ Majka triju djevojčice s teškom upalom mozga: Ne mogu ih ni posjetiti, pomilovati,…

‘AKCIJA ZA OBITELJ’ Majka triju djevojčice s teškom upalom mozga: Ne mogu ih ni posjetiti, pomilovati,…

Obitelj Špionjak iz Babine Grede ima pet kćeri. Tri su se teško razboljele, a dvije su u Zagrebu u bolnici. Tata ne radi i nemaju prihoda, a ne mogu ni posjetiti kćeri zbog situacije s koronom.

“Moje dvije kćerkice Branka (7) i Blaženka (6) leže na intenzivnom odjelu bolnice ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu, obje u lošem stanju, teško bolesne, jednoj život visi o koncu, a ja ih ne mogu otići obići, pomilovati, javiti im se. Treća Tea (11) također je bolesna i kod kuće je “, plačući je to kazala Matea Špionjak (28) iz Babine Greda, mama pet djevojčica od kojih su tri teško oboljele u kratkom razdoblju.

Anita (12), Tea (11), Nikolina (9), Branka (7) i Blaženka (6) bile su posve zdrave do nedavno, a sad njih tri imaju iznimno rijedak oblik upale mozga.

“Liječnici vjeruju da se radi o Bickerstaff encefalitisu koji u određenom postotku može završiti kobno za djecu koja na vrijeme ne dobiju liječenje. Doktori ne znaju što je izazvalo ovu bolest kod triju djevojčica jer se ovaj tip encefalitisa može razviti i iz obične gripe, ali i uslijed nekog drugog virusa ili bakterije. Također se može raditi i o autoimunoj bolesti, ali i genetski uvjetovanoj promjeni”, kažu roditelji djevojčica.

Obitelj Špionjak u iznimno je teškoj situaciji s obzirom na to da su i u financijskim poteškoćama i 300 kilometara udaljeni od svojih djevojčica.

Upravo stoga općina Babina Greda pokrenula je akciju pomoći za obitelj Špionjak u kojoj radi samo tata Mario (35). Zaposlen je kao pomoćni radnik u građevini, ali niti on trenutno ništa ne radi zbog pandemije korona virusa. Liječnici bolnice ‘Fran Mihaljević’ potvrdili su da su one u izuzetno teškom stanju te da se liječe u bolnici. Tata Mario kaže kao je sve počelo prije tri godine kad je Branka (7) dobila temperaturu i završila je na intenzivnom odjelu u osječkoj bolnici.

Djevojčica je, kaže tata, bila mjesec dana u bolnici i ozdravila je.

“Krenula je u školu, naučila čitati i pisati i sve je bilo u redu. Tada nismo mislili da se radi o nečemu posebnom no, kada se to prošle godine dogodilo Tei (11), postalo je čudno. Isto je dobila temperaturu, povraćanje, odjednom se počela gubiti, ne može hodati, govoriti. U Slavonskom Brodu su je primili i poslali za Zagreb. Tamo je bila više od mjesec dana pod dijagnozom Bickerstaff encefalitis. Rekli su nam da je to vrlo rijedak oblik upale mozga i da ne znaju što ga je izazvalo. Srećom, izliječili su je, poslali nas kući, krenula je u školu i sve je bilo u redu, do 3. veljače ove godine kada su se svi simptomi ponovili.

Oduzeta joj je lijeva strana

Tea je opet završila u Zagrebu i tamo je bila skoro tri tjedna kad su rekli da dođemo po nju, ali da moramo ići u Krapinske toplice na rehabilitaciju jer joj je ostala oduzeta lijeva strana – priča shrvana mama Matea. Tek što se oporavila od svega što se dogodilo Tei, doživljava šok novi šok.

“Dok sam bila s Teom u bolnici u Zagrebu muž mi je javio da se isto dogodilo i Branki i Blaženki i to u samo tri dana razlike. Obje su ih poslali u Zagreb, odmah na intenzivni odjel, u komi, na aparatima i dan prije nego ja trebam otići iz bolnice s Teom na rehabilitaciju. Uspjela sam ih samo fotografirati tako jadne, nemoćne, u krevetićima”, dodaje uplakana mama koja tad nije slutila da će proći tko zna koliko vremena dok opet ne vidi svoje djevojčice, pišu 24sata.

POMOZIMO IM! Račun je otvoren u PBZ banci, broj HR5523400091511066791, uplate idu uz naznaku ‘donacija za obitelj Špionjak’, a moguće su i uplate iz inozemstva na broj BIC:PBZGHR2X.

mšm//Danijela Mikota/24sata

Foto: Pixabay, ilustracija