/‘ČINI PRAVU STVAR’ Caritas i Ana Konjuh na Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Omogućimo novi start invalidu koji treba našu pomoć!

‘ČINI PRAVU STVAR’ Caritas i Ana Konjuh na Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Omogućimo novi start invalidu koji treba našu pomoć!

Caritas Dubrovačke biskupije postavlja drugi izazov na platformi “Čini pravu stvar”, ovaj put u suradnji s Dubrovkinjom i hrvatskom tenisačicom Anom Konjuh.

Ovim izazovom tenisačica Konjuh na Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca poziva sve ljude dobre volje na prikupljanje novčanih sredstava za kupnju automobila prilagođenog potrebama našeg mladog sugrađanina koji je invalid, a kojom će pomoći njegovoj obitelji u prijevozu na potrebne terapije i vježbe. Izazov nosi naziv: ‘’Serviram as za novi start!’’

‘’Za postići rezultate u bilo kojem sportu, pa tako i u tenisu, potrebno je sljedeće: odličan tim, nešto novaca i super oprema. Jedan naš sugrađanin, čije je stanje i situacija poznata Caritasu Dubrovačke biskupije, iako nije sportaš, igra utakmicu života. Imao je moždani udar, koji za posljedicu ima stanje tetraplegije. Ima odličan tim, svoju obitelj, ali mu nedostaje novaca za nužno potrebnu opremu: njemu prilagođen automobil kojim bi ga prevozili na potrebne terapije i vježbe, a što je trenutno vrlo teško izvedivo. Potreba je velika, ali i naša želja da pomognemo! Vjerujemo da je to moguće, ako odvojimo djelić od sebe u ovo predblagdansko doba i ponovno pokažemo svoje veliko srce. Omogućimo novi start u novoj godini našem sugrađaninu! Ja serviram as za njega, a vas pozivam da donirate koliko možete – nijedan iznos nije premalen. Cilj nam je skupiti 170.000 kuna. Unaprijed svima hvala!’’ kaže Konjuh u svojem pozivu, kojeg možete u cijelosti poslušati i pogledati OVDJE.

Izazov je svojom uplatom donacije moguće podržati OVDJE. Donacije se mogu uplatiti izravno, kartičnim plaćanjem ili putem opće uplatnice, a sve uplate idu preko platforme “Čini pravu stvar”, na posebni Caritasov račun. 

Ovaj Caritasov izazov objavljen je u petak, 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, kako bi se istaknula važnost kontinuirane pomoći i skrbi za osobe s različitim invaliditetima te olakšavanje njihovog života, ali i pomoći njihovim obiteljima, koje veliki dio tereta bolesti nose i na svojim leđima. Za poseban automobil u ovom izazovu potrebno je prikupiti 170.000 kuna, a  izazov je aktualan do Feste svetog Vlaha, 3. veljače 2022. godine. 

Podsjetimo, Caritasov prvi izazov, za prikupljanje sredstava za električna invalidska kolica mladom sugrađaninu, bio je pokrenut u rujnu i ‘’riješen’’ u samo 4 dana. Kolica je oduševljenom mladiću predao pokretač izazova dubrovački paraolimpijac Mihovil Španja

Platforma “Čini pravu stvar“ besplatna je za sve udruge i neprofitne organizacije na području Hrvatske. Svaki pojedinac može postaviti izazov za neki cilj za koji želi prikupljati novac, objaviti iznos koji je potrebno skupiti te navesti i do kada izazov traje, prenosi Dubrovačka biskupija.hr.

Prilagođen automobil za prijevoz invalida

Upitali smo Terezu Buconić iz Caritasa Dubrovačke biskupije što očekuju od drugog izazova i zašto je pokrenut.

“Cijela ideja je bila da idemo s jednom javnom osobom koja prezentira akciju jer ne želimo otkriti o kojoj je osobi u potrebi riječ, s obzirom na to da je Dubrovnik mali grad. Želja nam je bila da pomognemo u nečemu što je stvarno bitno za život, a dosta je velika potreba”, rekla je Tereza i dodala kako ne mogu izlaziti s detaljima, ali da su u ovo predbožićno doba željeli pozvati sve da se uključe i pomognu njihovom sugrađaninu u potrebi.

A zašto hrvatska tenisačica Ana Konjuh?

“Ana je bila logičan odabir. Prije nego što smo se uključili u platformu popisali smo poznate sportaše, a želja nam je bila da su povezani s Dubrovnikom i da su mlade osobe. Ana je mlada cura i uvijek je spremna na suradnju i želi pomoći u humanitarnim akcijama poput ove.”

S izazovom su izašli na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Taj im je povod, kaže, bio važan jer žele ukazati na problematiku i potrebe osoba s invaliditetom u Dubrovniku.

“Bilo nam je super da tim povodom izađemo. Ovoga puta želimo olakšati ne samo osobi s invaliditetom, već i obitelji invalida, i to kupnjom prilagođenog automobila u koji stanu invalidska kolica kako bi članovi obitelji sami mogli prevoziti svog bližnjeg na potrebne terapije i vježbe. Poznato je i to da u Dubrovniku nema puno prostora za pristup osobama s invaliditetom, potrebno je više rampa i sam grad nije toliko prilagođen osobama s invaliditetom”, rekla je Tereza Buconić.

Za kraj je poručila:

“Znamo da je prvi izazov naišao na odličan odaziv pa očekujemo da će se ljudi i ovoga puta odazvati i pokazati veliko srce”.

Bjonda Lučić

Foto: Caritas

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.