/‘DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA’ Vlasnica udomljenog psa: Molly smo našli na kolodvoru i odmah se zaljubili…

‘DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA’ Vlasnica udomljenog psa: Molly smo našli na kolodvoru i odmah se zaljubili…


Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji. Obilježavanje ovoga dana počelo je 1931. u spomen na svetog Franju Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda i ljubitelja prirode i zaštitnika životinja. Odlučili smo upitati nekoliko vlasnika pasa i mačaka koji su svoje ljubimce udomili koliko im znače te primjećuju li određene sličnosti sa svojim četveronožnim prijateljima.

“Molly mi puno znači. Ona je sa mnom i mojim partnerom već gotovo 12 godina i prošla je s nama više životnih faza. Ona nam je najbolja prijateljica i svugdje ide s nama “, rekla nam je Vanja (34) iz Križevaca, vlasnica psa.

Dodala je kako su Molly našli kada je imala samo mjesec dana, i to na Željezničkom kolodvoru u Križevcima.

“Vidjeli smo automobil koji ju je dovezao. Netko ju je izbacio i samo otišao, a ona je počela cviljeti. Odlučili smo je odvesti kući i pokušali ju udomiti, ali je bila toliko medena pa smo je odlučili zadržati”, ispričala nam je Vanja.

A sličnosti?

“Ona se jako se brzo privikne na nas i zapravo voli sve što mi volimo, posebice šetnje u prirodi i planinarenje.
Također, nije jutarnji tip, kao ni mi, pa se ujutro voli maziti i ostati duže u krevetu”, zaključila je Vanja.

“Plakala sam od sreće”

Svoje iskustvo s kućnim ljubimcem s nama je podijelila i Glorija (43) iz Zagreba, vlasnica psa.

“Moji ukućani su bili za psa, a ja sam jedina bila protiv. No oni su ipak prevladali i krenuli smo u potragu. Naravno, nikada u planu nije bila kupnja nego udomljavanje pa smo tako udomili našu Sany. Nakon prvog susreta ja sam proplakala pola dana od sreće! Bila je to ljubav na prvi pogled. Nismo je mogli odmah uzeti, ali za dva dana je bila s nama.”

Dodala je kako je riječ o jednoj od najboljih odluka u životu.

“Donijela nam je toliko radosti i sreće da je to jednostavno neopisivo! A sličnosti? Obje smo plave, to jest, žute i vitke. (smijeh). Dok je bila mala rano se budila, ali sada je velika spavalica i mi nju ponekad budimo pa recimo da nam je to isto jedna dodirna točka”, zaključila je Glorija.

Maša (37) iz Zagreba također je vlasnica udomljene životinje, i to mačka koji je gluh.

“Naš Pablo se ponaša više kao pas nego mačak, ali ima i ljudske osobine. Možda zato što je potpuno gluh pa je privrženiji i brzo uči. Primjerice, čeka da mu daš hranu i pokažeš prstom da joj može prići bez da se gura, zatim daje šapu za keks i slično”, rekla nam je Maša.

Dodala je kako je Pabla udomio njezin partner koji nikada prije nije volio mačke.

“Uzeli smo ga s mora. Jednostavno su kliknuli i to je bila ljubav do neba. Njih dvojica imaju baš poseban odnos. Mislim da Pablo ima otprilike četiri godine, jer su tako veterinari procijenili. Bio je već velik kada smo ga uzeli.”

Za kraj je zaključila kako misli da su životinje najbolji terapeuti.

“Jednostavno osjete kada ti treba ljubav ili utjeha, pokazuju suosjećanje i automatski transformiraju tvoju lošu energiju u pozitivnu. Oni su članovi obitelji koji te uvijek najbolje razumiju bez da im išta kažeš, tako da svakome preporučujem da nabavi kućnog ljubimca jer puno može naučiti od njih”, poručila je Maša.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija