/Djevojčica Iva zaljubila se u konje i tako je sve počelo: Terapijsko jahanje puno znači djeci s teškoćama

Djevojčica Iva zaljubila se u konje i tako je sve počelo: Terapijsko jahanje puno znači djeci s teškoćama

Klub Sveti Krševan iz Zemunika nastao je isključivo iz ljubavi prema konjima. Danas, uz natjecatelje okuplja i brojne rekreativce. Također, veliku pažnju pridaju terapijskom jahanju koje posebno pomaže djeci s teškoćama.

“Mi smo počeli s jednim konjem, pa drugim…Danas ih je šest”, rekla je za HRT Ivana Bajlo, predsjednica Konjičkoga kluba Sveti Krševan, nedaleko od Zadra.

A sve zbog jedne Ive. Još kao djevojčica, Iva se zaljubila u konje. Uz to, druženje s ovom plemenitom životinjom pomoglo joj je u rješavanju brojnih problema.

“S tim da je imala problema s disleksijom, kalkulijom, nije mogla sama ostati kući, nije ni u školu išla sama…S vremenom je zavoljela konje, osamostalila se i sama biciklom odlazila do konja”, ispričala je Ivana Bajlo.

Foto: Screenshot/HRT

Brojne prednosti za djecu

Nakon toga počela se i natjecati. Njezin Mile, osmijeh na lice redovito joj izmami. “Ima osam godina, prije je trčao trke, a onda se ozlijedio. Sada skače zadnje tri godine”, rekla je Iva Bajlo, opisujući svog konja.

Dok se pripremaju za natjecanje, druže se s ostalim članovima kluba. Osmogodišnji Ivano s majkom ovamo dolazi najmanje jednom tjedno. “Na otvorenom smo, obožava konje, jahati, družiti se s njima. Prevladao je strah od životinje i visine”, poručila je Ivana Kokić.

Brojne su prednosti terapijskog jahanja. 

“Pomaže motoričkom, živčanom mišićnom sustavu ljudskog tijela”, poručila je Tina Ribič, instruktorica terapijskog jahanja.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija