/‘DODIJELJEN VOLONTERSKI OSKAR’ Elvis Sudar iz Udruge Franak proglašen zagrebačkim volonterom godine: ‘Divno je pomagati ljudima’

‘DODIJELJEN VOLONTERSKI OSKAR’ Elvis Sudar iz Udruge Franak proglašen zagrebačkim volonterom godine: ‘Divno je pomagati ljudima’

Volonterski centar Zagreb dodijelio je u ponedjeljak po 14. put Volonterski Oskar, godišnju nagradu kojom se honorira individualni volonterski doprinos na području grada Zagreba. Titulu zagrebačkog volontera 2022. godine osvojio je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak.

Na svečanoj dodjeli Volonterskog Oskara nagrade su uručene i Muhammedu Jafi iz Udruge Are You Syrious? i Zori Markotić iz Građanske ekološke inicijative Čisteći medvjedići, finalistima ovogodišnjeg izbora za zagrebačkog volontera godine. DM drogerie-markt i I. gimnazija Zagreb dobitnici su nagrada za volonterski angažman u poslovnom i obrazovnom sektoru.

Nakon što je povjerenstvo VCZ-a odabralo troje finalista – Elvisa Sudara, Muhammeda Jafu i Zoru Markotić – građani su glasali za svojeg favorita, a Elvis Sudar je osvojio najveći broj njihovih glasova. Zagrebački volonter godine predsjednik je Upravnog odbora Udruge Franak i tijekom 2022. godine aktivno je sudjelovao u educiranju pojedinaca, lokalne zajednice, ali i društva u cjelini, o njihovim potrošačkim pravima te poslovnoj praksi banaka i ostalih kreditnih i financijskih institucija.

“Zahvaljujem se Udruzi Franak što me je predložila, Volonterskom Centru što je organizirao ovu humanu i hvalevrijednu akciju te svojoj obitelji koja je svih ovih godina trpjela moj izostanak iz obiteljskog života. Divno je pomagati ljudima i volontirati, a posebna je čast kada zajednica to prepozna i nagradi. Nadam se da će naši primjeri potaknuti i naše sugrađane da volontiraju jer pomažući drugima vraćamo osmijeh na lice sredini u kojoj živimo”, izjavio je Elvis Sudar.

Na svečanoj dodjeli, održanoj na Međunarodni dan volontera, nagrade su uručene i ostalim finalistima: Muhammedu Jafi iz Udruge Are You Syrious? i Zori Markotić iz Građanske ekološke inicijative Čisteći medvjedići.

Ove su godine po prvi puta dodijeljene i nagrade za volonterski angažman u poslovnom i obrazovnom sektoru, a najbolji u svojim kategorijama su DM drogerie-markt i I. gimnazija Zagreb.

Zaposlenici DM drogerie-markt u 2022. skupili su 3.008 volonterskih sati, a u volonterskim akcijama sudjelovalo je čak 376 djelatnika. Prva gimnazija, uz volontersku tradiciju dugu čak 28 godina, ove je godine uspješno provela 21 volontersku akciju.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Dunja Hafner ovom je prilikom izjavila:

“Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan volontera s ciljem jače vidljivosti rada volontera, kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Ovo je dobar trenutak da se podsjetimo kako svaki dan donosi priliku za volontiranje, a doprinos koji volonteri daju lokalnoj zajednici, njihova dobrota, solidarnost te vrijednosti i promjene koje pokreću, neprocjenjivi su. Volonterskim Oskarom želimo nagraditi iznimne pojedince koji volontirajući doprinose zajednici i stvaraju humanije društvo. Želim zahvaliti svim finalistima, nominiranim volonterkama i volonterima te svim volonterima Grada Zagreba koji svojom predanošću, nesebičnim i nemjerljivim doprinosom pomažu razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u našem gradu.”

Već tradicionalno, na svečanoj dodjeli, uručena je i nagrada za životno djelo koja je pripala volonterki Heleni Tesanović iz Udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna za dugogodišnji volonterski rad i trud u promicanju volonterstva.

Okupljenima se obratila i predstavnica Grada Zagreba, Jasminka Đurek Pavlina, voditeljica Odjela socijalne zaštite iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom koja je ovom prilikom rekla kako Grad Zagreb prepoznaje važnost volontiranja te stoga potiče rad udruga koje najvećim djelom i okupljaju volontere.

“Izazovi s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu često nam pokažu koliko znači kada imamo nekoga na čiju podršku možemo računati. Podrška je učinkovitija kada je pravovremena i u tome se dodatno vidi vrijednost organizacije civilnog društva, ali i građanskih inicijativa. Brzom prilagodbom na situaciju i nove izazove te mogućnostima reagiranja na nove situacije u velikoj su prednosti u odnosu na institucije. Najvrjednije karike u tom lancu pomaganja svakako su volonteri bez kojih bi sve bilo puno teže, a ponekad i nemoguće. Volonterski Oskar dodatni je doprinos priznanju koje volonteri zaslužuju za ono najvrjednije što daju, a to je njihovo vrijeme.”

Volonterski Oskar organizira Volonterski Centar Zagreb uz suradnju Grada Zagreba i Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a ove su ga godine podržali i sponzori JANAF i OTP banka.

Više detalja o ovogodišnjim finalistima moguće je pronaći na službenoj web stranici Volonterskog Oskara.

mšm

Foto: Marin Magas