/Humanitarka objavila predsjedničku kandidaturu: Nisam žena od karaktera, ne znam pjevati, ali…

Humanitarka objavila predsjedničku kandidaturu: Nisam žena od karaktera, ne znam pjevati, ali…

U jeku objava kandidatura za predsjedničke izbore, stigla je i jedna krajnje neobična. Svoju kandidaturu je putem Facebooka najavila i jedna građanka – Sanja Bijonda. Ova je humanitarka i predsjednica Portala Dobrote javnosti poznata po akciji “Da nijedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno” na svom profilu napisala duhovitu objavu u kojoj se osvrće na sve kandidate i ističe koje su njezine prednosti i mane. Sanja je za Generaciju pojasnila zašto se odlučila na ovu objavu i što ju je inspiriralo da napiše svoju kandidaturu.

Dok HDZ očekuje ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, u utrku za predsjednika države se nakon Miroslava Škore i Mislava Kolakušića službeno uključio i Zoran Milanović pod motom: “Jer Hrvatska treba predsjednika s karakterom, kad imaš karakter imaš i stav”. Upravo su predsjednički kandidati inspirirali Sanju Bijondu da napiše vlastitu kandidaturu.

“To je sve, naravno, šala. Inspiracija mi je došla sinoć kada sam nakon napornog dana došla kući i vidjela još jednu zanimljivu kandidaturu za predsjedničke izbore. Kako volim pratiti politiku, u objavi sam se referirala na sve trenutne kandidate i njihove nedavne izjave”, započela je Bijonda.

Njezinu Facebook objavu prenosimo u cijelosti.

“Dragi prijatelji, pratitelji, obožavatelji i svi ostali, ovim putem ističem svoju kandidaturu za predsjednicu jer:

-Uopće nisam žena od karaktera jer ja češće volontiram nego li sam zaposlena. Halooooo, tko to normalan radi???

-Nisam ni “lijevo” ni “desno”, što znači da samo bezglavo bauljam liberalnim vodama.

-Nisam lijepa i kandidaturu ističem “ne jednog lijepog dana”, već uz kišu i grmljavinu.

-Ne znam pjevati. Dapače, grdo me čuti.

-Nemam afiniteta da uz predsjedničku ulogu postanem nogometni izbornik ili voditeljica plesnog ansambla Lado (možda samo članica žirija Supertalent).

Ukoliko budete dovoljno ludi i glasate za mene obećajem vam:

-Neću lupati šakom o stol jer ću se sigurno povrijediti.

-Nećemo brzo stići ostale članice Unije jer sam bez kondicije.

-Sigurno ćete raditi na tisuće humanitarnih akcija jer nemam “nos” za business.

-Sva će djeca imati besplatan obrok u školi jer ako ja ne mogu biti gladna, bogme neće biti ni djeca.

-Hoću li se svađati sa susjedima? Hoću sigurno ako mi teritorij RH dirnu, pogotovo u vrijeme pms-a.

-Čim preuzmem predsjedničku funkciju stvaram povjerenstvo pod nazivom “S obzirom da više nema Žuži, Sanji se potuži.” Dalje znate što vam je činiti!”, napisala je ova humanitarka u šaljivoj objavi.

Bijonda nam je pojasnila i kako su nastale pojedine točke njezine objave.

“Napisala sam da nisam žena s karakterom jer volontiram te da ne znam pjevati. Ovo potonje se, naravno, odnosi na Miroslava Škoru. A da neću biti voditeljica plesnog ansambla Lado, taj se dio odnosi na Mislava Kolakušića.”

Sanja se u svojoj duhovitoj objavi referirala i na riječi predsjednice Kolinde koja je izjavila ‘da će lupiti šakom o stol i da će Hrvatska biti Švicarska’, ali i na nedavne izjave ostalih predsjedničkih kandidata.

“Kada sam napisala: “Nećemo brzo stići ostale članice Unije jer sam bez kondicije” tu sam mislila na sve kandidate i njihova obećanja. A kada pišem o tome “Hoću li se svađati sa susjedima?” to se odnosi na pojedine Talijane i Mađare koji su imali neprimjerene komentare na račun našeg hrvatskog teritorija, a na koje naši političari ne reagiraju. Za povjerenstvo pod nazivom “S obzirom da više nema Žuži, Sanji se potuži” došla mi je inspiracija zato što se u Hrvatskoj za sve osnivaju povjerenstva”, poručila je humanitarka Sanja Bijonda.

Komentari na njezinu objavi bili su i više nego pozitivni. “Pošto je i moja kćer punoljetna, zagarantirana dva glasa iz moje kuće. Na mužu još moram poraditi” te “I od mene ide glas”, samo su neki od komentara građana.

Iako joj glasovi građana ne trebaju jer ne ide u predsjedničku utrku, Bijonda je svojom šaljivom objavom zasigurno osvojila simpatije građana i privukla pažnju na svoje vrijedne humanitarne projekte.

Podsjetimo, na portalu smo već pisali o udruzi Portal dobrote i Sanji Bijondi (45) iz Zagreba koja je javnosti poznata po akciji ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’ koju je pokrenula potaknuta napisima o gladnoj djeci u hrvatskim školama. Ova politologinja je za svoj humanitarni rad primila više nagrada, a proglašena je i Ponosom Hrvatske za 2015. godinu.

Putem Portala dobrote i istoimene humanitarne udruge, koju vodi sa sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom, osmislila je i projekt ‘Nahranimo Hrvatsku’, ali i ostale projekte koje već godinama uspješno provode kao što su “Kruh za poslije”, “Štandovi dobrote” i “Jakna za drugoga”.

Maja Šubarić Mahmuljin

foto: Generacija.hr