/Kada ste zadnji puta napravili nešto dobro za nekoga? Ovaj tjedan imate priliku učiniti puno dobrih stvari

Kada ste zadnji puta napravili nešto dobro za nekoga? Ovaj tjedan imate priliku učiniti puno dobrih stvari

Učiniti nešto dobro, postalo je prava rijetkost! Činjenica je da se ljudi sve više udaljavaju i da često zaboravimo učiniti nešto dobro za drugoga. Baš zato postoji Tjedan filantropije ili, još srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva.

Došlo je ono vrijeme u godini kada se održavaju brojna događanja kako bi nas podsjetila na važnost činjenja dobrih djela, a Hrvatska u tom razdoblju uvijek pokaže veliko srce.

U danima pred nama Hrvatska će biti u znaku dobra i dobrih događanja, a neka od njih mnoge su već i naučila dobročinstvu.

Tako se prošli tjedan u Gornjoj Ploči održao razgovor uz kavu “Filantrop i ja”, koji je imao zadatak da uz neformalno druženje posjetitelje upozna s filantropijom. Isto druženje očekuje i Metković 30. rujna u Udruzi Dobra u 17 sati. Na događaju održanom u Brinju “Kad može div, mogu i ja” djeca su slušala bajku “Najuglađeniji div u gradu”, koja ih je kroz svoju toplu priču naučila o važnosti pomaganja drugima te koliko je važno da sve činimo otvorena srca. Čitanje ove bajke bit će ponovno u Brinju 3. listopada u Dječjem vrtiću Tratinčica.

Mladi uče o filantropiji u Puli i Osijeku

U Puli je održan okrugli stol na temu „Filantropija: Mladi i STEM“, na kojem su predstavljeni provedeni projekti iz područja STEM-a financirani iz Europskog socijalnog fonda te mogućnosti uključivanja profitnog sektora u podršku mladima i razvoju STEM-a uz pomoć filantropije.

Ponedjeljak, 26. rujna, u Puli je rezerviran za „Lov na filantropsko blago“, a ova zanimljiva potraga temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule. U ‘lovu’ će sudjelovati ekipe sastavljene od učenika osnovnih škola koje će, krećući se po Filantropskoj mapi grada Pule, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke. Ovo je prilika da se više nauči o dobročiniteljima koji su svojim djelima obogatili i oplemenili Pulu.

Potraga za filantropskim blagom spremna je i u Osijeku. Riječ je o igri Amazing Race, namijenjenoj maturantima osječkih srednjih škola koji će, prateći određene znakove u gradu Osijeku, dolaziti do zadataka kojima će pokazati svoje znanje o filantropima svoga grada. Za one najbolje predviđene su i nagrade.

Osijek će 27. rujna, u Staroj pekari u 18 sati, upriličiti i panel raspravu “Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica” o ulozi mladih u postizanju održivog razvoja, a razgovarat će se o važnosti održivog razvoja te o tome što filantropske organizacije mogu učiniti kako bismo osigurali ispunjavanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u Hrvatskoj i svijetu. Osim toga, grad na Dravi 28. rujna očekuje i “Filantropska šetnja gradom” – šetnja ulicama Osijeka u kojoj možete upoznati filantrope i dobročinitelje koji su svojim dobrim djelima kroz povijest ostavili trag u dobrobiti Osijeka i njegovih stanovnika. Osijek će cijelu priču zaokružiti 29. rujna, kada vas očekuje “Filantropski kviz”.

Programi u Splitu, Križevcima i Zadru

Svi oni s područja Prigorja i Podravine, svakako bi trebali doći u Križevce. Naime, tamo se od 26. rujna, pa sve do 3. listopada, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja, odvija izložba crteža na temu filantropije i održivog razvoja.

Split 29. rujna u centru “Zlatno doba” u 18 sati organizira okrugli stol “Poduzetnička filantropija i mladi”, na kojem će se razgovarati o tome kako spojiti poduzetništvo i djelovanje za opće dobro te koja je uloga mladih u tom procesu.

Zadar također ima okrugli stol “Sudionička filantropija i financiranje organizacija civilnoga društva i društvenih inovacija: odgovor na izazove u društvu”. Riječ je o primjerima dobre prakse iz brojnih zemalja u Europi i svijetu koji ukazuju na rezultate i prednosti ulaganja u društveni razvoj kroz sudjelovanje svih dionika tih procesa. Okrugli stol bit će održan 30. rujna u Hrvatskoj kući filantropije.

Zadar je ujedno i grad u kojem se ove godine održava središnje događanje Tjedna filantropije. Na Poljani Šime Budinića, djeca iz 11 osnovnih škola iz raznih dijelova Lijepe Naše će 1. listopada, na Europski dan filantropije i zakladništva, učiti o važnosti smanjenja siromaštva te zaštiti okoliša i održivom razvoju, i to kroz dvije radionice: “Ponovo upotrijebi, sa srcem” i “Zeleno srce Zemlje!”

Organizatori Tjedna filantropije su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj.

Više informacija o svim događanjima možete pronaći na stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

mšm

Foto: promo