/‘MEĐUNARODNA KONFERENCIJA’ Hrvatski savez slijepih: Nastojimo poboljšati status osoba s oštećenjem vida, kako u regiji, tako i u Europi!

‘MEĐUNARODNA KONFERENCIJA’ Hrvatski savez slijepih: Nastojimo poboljšati status osoba s oštećenjem vida, kako u regiji, tako i u Europi!

Prva međunarodna konferencija u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih u području pokretanja suradnje i razmjene iskustava krovnih organizacija slijepih na području jugoistočne Europe otvorena je u srijedu, 9. studenog 2022. u 9 sati u hotelu Academia. Konferencija se organizira u okviru aktivnosti razvojne suradnje 8. Centra znanja te nastoji doprinijeti ravnopravnoj uključenosti slijepih i slabovidnih osoba u društvo.

Na konferenciji, koja će trajati do 11. studenog, kroz pet panela obuhvatile su se prioritetne teme od interesa za osobe s oštećenjem vida: status udruga osoba s invaliditetom kao organizacija civilnoga društva od posebnog interesa za državu, specijalno i integrirano obrazovanje i osiguranje prilagođenih udžbenika i pomagala za učenike s oštećenjem vida, prava i mogućnosti osoba s oštećenjem vida i inicijative za njihovo unaprjeđenje, kompenzacijski novac za povećane troškove života uzrokovane oštećenjem vida, prezentacija rezultata projekta Danova i dr.

“Aktivnosti konferencije uključuju sve dionike koji dolaze iz različitih sredina, ali zajedničko nam je da svoj rad i djelovanje usmjeravamo jednoj vrlo ranjivoj i marginaliziranoj skupini populacije osoba s oštećenjem vida gdje zajedno sa svojim inicijativama i temama koje su bliske, nastojimo poboljšati status osoba s oštećenjem vida, kako u regiji, tako i u Europi. Cilj konferencije je da zajedno sastavimo jedan dokument i uobličimo zaključke koji će nam pomoći da budemo jači i da budemo jak oslonac kao krovna organizacija svojim temeljnim udrugama članicama”, rekla je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Konferencija se organizira u okviru aktivnosti razvojne suradnje 8. Centra znanja za društveni razvoj u RH koji sudjeluje u procesu donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku. U okviru toga, želi se postići donošenje kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku koji će osobama s invaliditetom omogućiti dostojanstven život kroz uključivanje u život zajednice, izjednačavanje mogućnosti bez obzira na vrstu, stupanj i uzrok invaliditeta.

Na konferenciji su također prisustvovali ravnateljica Centra “Vinko Bek” Ivana Rotim, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin koji su u uvodnim govorima pozdravili nastojanja krovnih organizacija slijepih da kroz svoje aktivnosti utječu na resore obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne skrbi kako bi omogućili dostojanstven život osobama s oštećenjem vida.

“Sve aktivnosti koje radimo u Ministarstvu, radimo zajedno s vama i s udrugama te nalazimo najbolja rješenja. Ono što je nama najveći izazov je prilagodba i izrada udžbenika i literature za učenike i studente s oštećenjem vida. Svakako mi je drago da čujem i vas, zato smo tu da ovaj svijet bude puno ljepši za osobe s oštećenjem vida i da budete ravnopravni sudionici u životu i radu naše zajednice”, rekao je ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ljubica Lukačić izrazila je zadovoljstvo da može čuti iskustva svih predstavnika krovnih organizacija slijepih u regiji.

“Sigurna sam da mi možemo biti primjer vama da naša pozitivna iskustva uvrstite u vaše politike, a možda i mi čujemo od vas sve što je kvalitetno i dobro pa na taj način možemo razmijeniti iskustva. Što se tiče prava osoba s invaliditetom, ono što je najbitnije jest da one doista uživaju svoja prava sukladno Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Sigurna sam da i vi težite tome, da ta konvencija bude što je više moguće u primjeni i da ju živimo i da na neki način svaki članak te konvencije doista i jest primijenjen”, rekla je Lukačić.

“Koristim priliku zahvaliti vam na svemu što činite kako bismo život slijepih i slabovidnih osoba u RH učinili boljima. Ministarstvo kontinuirano radi na unaprjeđenju politika za osobe s invaliditetom i djeluje na unaprjeđenje svih oblika pristupačnosti kroz donošenje strateških i normativnih dokumenata”, istaknula je izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

Hrvatski savez slijepih kroz razne projekte godinama pridonosi promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba u Hrvatskoj. Njihova vizija je, naglašavaju, društvo u kojem slijep neće značiti “manje vrijedan”, već samo “različit”, priopćili su iz Hrvatskog saveza slijepih.

mšm

Foto: Hrvatski savez slijepih