/Naši učenici prosvjeduju za klimu, ministrica Divjak dala im podršku

Naši učenici prosvjeduju za klimu, ministrica Divjak dala im podršku

Zagreb će se uključiti u globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu koji se odvija u 89 država svijeta kroz više od 1000 prosvjeda, a taj se broj svakim trenutkom povećava. Učenici zagrebačkih škola okupljaju se u petak, 15. ožujka u 12.30 sati na Europskom trgu u Zagrebu, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala. Podržala ih je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Učenica Privatne klasične gimnazije Laura Skala, koja će učeničku prosvjednu povorku povesti prema Markovu trgu, želi da ih se vidi i čuje u njihovoj borbi za sebe, vlastitu budućnost i budućnost cijelog svijeta.

“Maturantica sam i mogu reći da sam naučila svašta o hrvatskoj književnosti, spojevima u kemiji, događajima u povijesti, umjetnicima u likovnom i računanju u matematici. Ono o čemu nikada nisam naučila su klimatske promjene. Ne govorim o različitim klimama u svijetu što smo učili na geografiji, govorim o primarno ljudskom utjecaju na klimu svijeta”, rekla je Laura za portal Srednja.hr.

Divjak najavila Održivi razvoj u školama

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako učenici mogu računati na njenu podršku te najavila novitet u školama.

“Važno je i dobro da mladi ljudi imaju stav o klimatskim promjenama koje su neminovno pred nama i da su spremni za to dići glas. Nova međupredmetna tema, koja od jeseni ulazi u sve škole u sklopu kurikularne reforme, je i Održivi razvoj i ona će pomoći u dizanju svijesti o tome kako odgovorno upravljati razvojem, ali i kako brinuti o očuvanju okoliša”, kazala je ministrica za Srednja.hr.

Podsjetimo, učenici će se time priključiti globalnom pokretu School Strike 4 Climate koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Najveći dio prosvjeda održat će se u Njemačkoj, a za događaj u Zagrebu postoji i Facebook event koji možete pronaći ovdje.

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay