/‘NOVI PROGRAM’ Videći pratitelj za slijepe osobe pomaže slijepima i njihovim obiteljima te im podiže kvalitetu života

‘NOVI PROGRAM’ Videći pratitelj za slijepe osobe pomaže slijepima i njihovim obiteljima te im podiže kvalitetu života

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 9. rujna 2021. godine, u Međimurskoj županiji bilo je 606 osoba s oštećenjem vida. Od toga je 141 slijepa i slabovidna osoba učlanjena u Udrugu slijepih Međimurske županije.

Udruga od 2013. godine kontinuirano provodi programe pružanja usluge asistencije osobama s invaliditetom – videćeg pratitelja slijepim osobama, a s ciljem njihovog što većeg socijalnog uključivanja i povećanja kvalitete života. Putem ovog oblika podrške, slijepe osobe dobivaju kvalitetnu uslugu, sprječava se njihova institucionalizacija te se ujedno podržava usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza članova obitelji koji o njima skrbe.

Od 1. siječnja 2022. godine Udruga je započela s provedbom programa „Mala podrška, velik uspjeh“, koji će trajati dvije godine, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike.

Opći cilj programa je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su:

– povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije;

– poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije;

– nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Program obuhvaća sljedeće aktivnosti:

– prijevoz, pratnja i pomoć slijepim osobama u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima;

– pomoć/obuka pri sitnim kućanskim poslovima;

– pomoć/obuka pri obavljanju administrativnih poslova;

– informiranje o usluzi videćeg pratitelja.

Ciljana skupina ovog programa su slijepe osobe koje su nesamostalne u kretanju te nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti. Njima će se pružiti pomoć i podrška u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti, priopćili su iz Udruge slijepih Međimurske županije.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije