/Osobe s amputacijama vježbale uz Maria Mlinarića i poslale apel državi: ‘Osigurajte nam adekvatna pomagala’ 

Osobe s amputacijama vježbale uz Maria Mlinarića i poslale apel državi: ‘Osigurajte nam adekvatna pomagala’ 

U organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije proteklog je vikenda održan „Trkački kamp START”, sportska manifestacija u sklopu koje je 20-ak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta, uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, trkača, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara, imalo priliku učiti trčati i baviti se raznim sportovima.

Centralno događanje održalo se u nedjelju na Jarunu tijekom kojeg je naš proslavljeni kondicijski trener Mario Mlinarić vodio trening na kojem su se osim sudionika pridružili i drugi zainteresirani, osobe s amputacijama, no i ostali građani. S obzirom na važnost teme, događanje su uveličali predstavnici Hrvatskog sabora, Grada Zagreba te raznih državnih institucija i sportskih saveza.

“Tema bavljenja sportom osoba s amputacijama te općenito osoba s invaliditetom i ostalih građana, bila je aktualna i prije četiri godine kad smo započeli s ovim događanjem, a jednako je aktualna i danas. U Hrvatskoj se manje od 1 posto osoba s amputacijama bavi nekom fizičkom aktivnošću što je daleko premalo u odnosu na druge zemlje. Iz tog razloga današnje događanje je poziv da svakodnevno budu aktivniji jer će to utjecati pozitivno na njihovo psihofizičko stanje kao i na njihov društveni život.

Ovim događanjem također ukazujemo da osobe s amputacijama imaju neadekvatnu opskrbu pomagalima od strane države. Na listama HZZO-a nalaze se protetička pomagala koja su za muzej. Mi imamo mehanička pomagala koja ne zadovoljavaju potrebe korisnika, a sada su u svijetu trend mehatronička i bionička pomagala. Zemlje u okruženju imaju takva pomagala osigurana od strane države, no mi bezuspješno pregovaramo s HZZO-om godinama i očito smo na kraju liste prioriteta”, rekla je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a i četverostruka paraolimpijka.

Dodaje kako su ovakva događanja iznimno važna za sve osobe s amputacijama jer imaju priliku isprobati najsuvremenija pomagala, osjetiti razliku u odnosu na ona koja koriste te dobiti savjete od tehničara iz kompanija koje su podržale događanje – vodećih svjetskih kompanija za razvoj, proizvodnju i opskrbu pomagala, Ottobock Adria, Bauerfeind i Össur.

Pomicanje granica

U subotu, prvog dana događanja svi prijavljeni imali su priliku u atletskoj dvorani na zagrebačkom Velesajmu, isprobati razna pomagala te učiti trčati uz nadzor fizioterapeuta i kineziologa Hrvoja Vidovića. Sve su to onda mogli pokazati drugi dan na zahtjevnom treningu koji je pripremio Mario Mlinarić.

“Stvaranje zdravih navika je nešto prekrasno. Kada odvojite vrijeme za sebe i još ga kvalitetno iskoristite, svakim danom pomičete svoje granice. Cilj mi je da svaki trening uvijek bude poseban i specifičan, zabavan te prilagođen vremenu i situaciji. A posebice volim izazove i rad u pozitivnom okruženju s borcima koji nikada ne odustaju. Za osobe s amputacijama i općenito osobe s invaliditetom se može reći da su pravi borci, a uz pravilan rad, predanost i odgovornost dolaze i rezultati. Svatko od nas voli uživati u rezultatima koji su postignuti, a glavna nagrada je zdravlje i zadovoljstvo”, rekao je Mario Mlinarić te dodao da bi minimalno kretanje za sve osobe trebalo biti tri puta tjedno, a uz sav trening treba itekako voditi  računa o prehrani.

Kamp su uz vodeće svjetske kompanije za razvoj, proizvodnju i opskrbu pomagala, Ottobock Adria, Bauerfeind i Össur, podržali i Grad Zagreb, Gradska skupština (počasno pokroviteljstvo), Grawe osiguranje, Polleo Sport i ZAMP.

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije – UAZ poziva osobe s amputacijom da se uključe u ovakve i slične projekte kojima je cilj ukazati na mogućnosti koje osobe s amputacijom mogu ostvariti, ako im se pruži prilika.

mšm

Foto: Trkački kamp START