/‘PLESOM DO DOBRIH DJELA’ Dubravka i Mia su na plesnjaku prikupile novac za beskućnike: ‘Na tangu sam naučila mnogo o prihvaćanju različitosti’

‘PLESOM DO DOBRIH DJELA’ Dubravka i Mia su na plesnjaku prikupile novac za beskućnike: ‘Na tangu sam naučila mnogo o prihvaćanju različitosti’

Da svatko od nas može učiniti nešto za one u potrebi pokazale su Dubravka Grubišić i Mia Planinić, djevojke koje su nedavno organizirale lijepu humanitarnu akciju za beskućnike. Tako je 15. prosinca 2022. godine u kafiću u Zagrebu gdje se okupljaju tango plesači na njihovu inicijativu prikupljeno 1200 kuna i 10 eura za Humanitarnu udrugu Fajter.

Više o ovoj lijepoj akciji upitali smo Dubravku koja nam je otkrila kako se rodila ideja za pomoć potrebitima i kako svi možemo dati svoj mali doprinos uz samo malo dobre volje i organizacije.

“Ovu malu akciju održali smo s mišlju da ne treba pomaknuti brda, a da se napravi nešto za druge. Mia i ja smo organizatorice tjedne milonge u kafiću Ro&Do, gdje se okupljaju tango plesači iz Zagreba, a nekad i šire. Milonga (u prijevodu tango plesnjak) je događaj na kojemu individualni tango plesači dolaze plesati, a usput se družiti i zabaviti. Upravo je ta socijalna komponenta događaja meni bila važna, kako bi i drugima (iz drugih hobija ili zanimacija) pokazala da za neku mini humanitarnu akciju ne treba mnogo. Uzmeš ono što do tad radiš, organiziraš, gdje se okupljaš, i samo odabereš nekoga za koga misliš da je pomoć potrebna. Malo angažiraš ekipu, i to je to”, rekla nam je Dubravka Grubišić.

Dodala je kako za udrugu Fajter zna dok još nije postojala, jer je njenog predsjednika Milu Mrvalja upoznala tijekom studiranja novinarstva, radeći prilog za televiziju student. Tada je o njoj govorio još uvijek u planovima, a idućih godina, nastavila je pratiti i gledati njegov rad.

“Drago mi je i znati da je novac, iako je riječ o simboličnoj svoti, otišao u prave ruke. Novac smo prikupili od donacija, koje pojedinačni tango plesači na milongama ostavljaju za potrebe organizacije i DJ-a. Odricanje je malo, ali značajno, jer mislim da bi se takve akcije mogle raditi i češće, i ne samo u prosincu. To nam i jest daljnja ideja, a bilo bi mi drago i kada bi posebne socijalno ugrožene skupine, kojima su nedostupne osnovne stvari, ponekad mogle uživati u ovim “luksuznim” stvarima, poput hobija, odnosno, primjerice, plesa”, napomenula je Dubravka.

Dodala je kako je ples za nju, ali i druge unutar njihove zajednice, dodatno obogaćenje života.

“Osobno sam na tangu naučila mnogo više od plesa, mnogo o prihvaćanju različitosti i mogućnosti da s vrlo drugačijima pronađemo zajednički jezik. Tu učimo biti otvoreni, kao što bi kao društvo, ali i pojedinci, po meni, trebali biti otvoreni za drugačije, za one koji su isključeni i marginalizirani”, poručila je Dubravka za kraj.

Mile: ‘Jedna od akcija koja me oduševila’

O tome koliko je beskućnicima značila ova humanitarna akcija svjedoči i dirljiva objava na Facebooku u kojoj se iz udruge Fajter zahvaljuju djevojkama na pomoći.

“Dragi prijatelji humanitarne udruge Fajter, toliko je događanja na dnevnoj bazi u mjesecu adventa da jednostavno nisam u mogućnosti sve na vrijeme obilježiti, a za mene ne postoje male i velike humanitarne akcije!! Sve su velike ako se rade srcem!!!

Jedna od akcija koja me je oduševila je i akcija koju su organizirale Dubravka Grubišić i Mia Planinic, koje vode školu tanga u klubu caffea RO – DO Ilica 73/2. Djevojke su odlučile da 15.12. sav prihod od ulaza za taj dan ide našoj Humanitarnoj udruzi Fajter. Bio sam pozvan kao počasni gost druženje je trajalo od 21h do 01h poslije ponoći. Atmosfera je bila usijana i odlična….. ufff ipak sam ostario 😇. Skupilo se 1200 kn i 10 eura!! Još jednom veliko hvala na spremnosti dragih i mladih Dubravke i Mie da pomognu najugroženijoj skupini ljudi beskućnicima”, napisao je Mile Mrvalj na Facebook stranici Udruge Fajter.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Petar Pavlov