/‘PONOS HRVATSKE’ – Ribar spasio pet života, jednog je izvukao iz gorućeg broda

‘PONOS HRVATSKE’ – Ribar spasio pet života, jednog je izvukao iz gorućeg broda

Ove godine dodjeljuje se 15. nagrada “Ponos Hrvatske”. Poštenima, dobrima i hrabrima nagrade će biti uručene 25. veljače, a Hrvatska posebno treba biti ponosna na svog hrabrog građanina iz Vodica. Toni Zanki, vatrogasac i profesionalni ribar, spasio je mnoge ljude, od toga čak pet na moru. Jedan od njih, Marko Huljev, danas je živ isključivo zahvaljujući Tonijevoj hrabrosti. Toni ga je spasio iz gorućeg broda, daleko od obale, usred noći.

Gdje god je živio i radio – Toni Zanki pružao bi ruku pomoći. No posljednji pothvat posebno je vrijedan divljenja. Iz zapaljenog broda, nasred mora, u noći, spasio je unesrećenog znanca Marka Huljeva, i oteo ga sigurnoj smrti.

“Za takve stvari na moru se nitko ne pita je li prijatelj, neprijatelj. Tu uvijek treba pomoći drugim ljudima”, rekao je Toni za Dobro jutro Hrvatska.

“U totalnom šoku, meni je samo kroz glavu prolazio brod koji sam tek kupio, žena, dvoje djece, što ću sutra, od čega da sutra krenem dalje naprijed”, kazao je Marko.

Markova je sreća bila to što je Toni lovio lignje iza Žirja, nedaleko od mjesta nesreće.

“Imao sam njegov broj, pošto sam znao da je negdje u blizini. Kažem, prijatelju – gorim! Dođi me spasiti. A on – ma što goriš i spusti mi slušalicu. Ja sad ne znam hoće li doći ili neće, ali on je već krenuo prema meni” prepričava Marko za HRT.

“Kada sam došao kraj njegova broda, jednostavno se nisam mogao približiti brodu jer je brod bio cijeli u plamenu. Marko je stajao na pramcu kao jarbol. Jadan nije znao gdje će, što će. Ja mu vičem skoči u more – on ništa. Onda sam se probao prvi put zaletjeti do njega i pokupiti ga, međutim neuspješno je bilo, jer je gorjelo. Ja govorim ako meni brod uhvati plamen neću spasiti ni sebe ni njega”, kaže Toni.

“Ja sam samo stao, ukočen, gledam – od mene možda 100 metara, možda 200, 300, ne znam – otok mali stoji, iza leđa Italija, sve otvoreno. Sve u plamenu, cijeli izgubljen. Ne znam što da radim, ozlijeđen, ranjen, izgubljen. U tome sam se ukočio. Primijetio sam da neki brod dolazi, da netko viče, nešto viče, ali ostao sam ukočen od tog trenutka i više se ne sjećam ničega”, kaže Marko.

Iako je gorjelo i nebo i more, Toni nije odustao nego opet krenuo – najvećom brzinom.

“U tom drugom pokušaju sam to nekako uspio, uhvatio ga za jaknu, bacio na brod i maknuo se nekih 100 metara od njegovog gorućeg broda. I nakon toga, nije prošlo, 15, 20, sekundi, maksimalno 30 sekundi, ne znam prošlo je godinu dana od toga. I onda je brod eksplodirao”, prisjeća se Toni.

Već prije pozvao je službu spašavanja na moru i pomorsku policiju koja je ozlijeđenog Marka odvezla u bolnicu. Na sreću, brzo se oporavio. No brodu nije bilo spasa, iako ga je Toni još satima pratio – sve do potonuća.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/hrt