/‘POZIV IZ UKRAJINE’ U potrebi djeca i starije osobe! Hrvatski Caritas poziva na pomoć

‘POZIV IZ UKRAJINE’ U potrebi djeca i starije osobe! Hrvatski Caritas poziva na pomoć

U Hrvatski Caritas u petak 13. svibnja stigla je žurna poruka nacionalnoga ukrajinskog Caritasa Spes u kojoj usmjerava našu pozornost na rastuće potrebe pripadnika dviju dobnih skupina koje su, uhvaćene usred ratnih zbivanja, sve više ugrožene. Radi se o djeci predškolske i mlađe školske dobi te starijim osobama kojima je uslijed poodmakle dobi i kroničnih zdravstvenih tegoba potrebna posebna skrb.

Caritas Spes osobito je zatražio žurnu pomoć u stavljanju na raspolaganje njihovim korisnicima invalidskih kolica, hodalica, štaka, toaletnih stolica i ostalih pomagala – ali i ljetne odjeće i posteljine –  te, s druge strane, dječjih kolica, sklopivih krevetića te dječje ljetne odjeće i obuće. Te su potrebe osobito izražene među više od pet milijuna prognanika koji su morali napustiti svoje domove i  privremenu i nesavršenu sigurnost potražiti u prinudnim kolektivnim ili obiteljskim smještajima.

Anticipirajući, usprkos dosad najčešće spominjanim i najnužnijim potrebama za gotovom hranom i higijenskim potrepštinama, specifične potrebi ovih dviju dobnih skupina, Hrvatski je Caritas u petak upućenom 15.  tegljaču humanitarne pomoći – uz ostale tražene proizvode – Caritasu Spes u Mukačevu i Lavovu poslao i veliku količinu heljdine i zobene kaše kao i zobenih pahuljica s okusima te keksa i vafla, koji su djeci i starijim osobama u Ukrajini dijelom njihove uobičajene dnevne prehrane. Kao i dosad, zahvaljujući donacijama Violete i Anamarije, osobito za potrebe starijih i najmlađih korisnika Caritasove pomoći, u pošiljci se nalaze i instant napitci na bazi kave te  vlažne maramice i druge higijenske potrepštine.

U pošiljkama koje Hrvatski Caritas planira za sljedeći tjedan naći će se ponovo donacije Franckovih čajeva i kave, Dukatova trajnog mlijeka i Podravkinih gotovih jela te različiti prehrambeni i higijenski proizvodi koje su požrtvovno prikupili darovatelji s područja Bjelovarsko-križevačke, Krčke i Porečke i Pulske biskupije.

Hrvatski Caritas poziva sve koji bi mogli pomoći novčanim darom radi ciljane kupnje ili donacijom predmeta za potrebe djece i starijih osoba u Ukrajini, napose u središnjem dijelu oko Dnjipra,  da se uključe u mrežu solidarne pomoći ljudima ugroženima u dostojanstvenu življenju u vlastitoj domovini. Svako može učiniti nešto za svijet kakav želi gledati!

U akciju „Pomoć za Ukrajinu“ možete se uključiti:

-Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)

-Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677

-Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr  

-Darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i nad/biskupijskim caritasima

mšm

Foto: Hrvatski Caritas