/Prva skupina djece iz Ukrajine završila ljetovanje u Martinšćici na Cresu

Prva skupina djece iz Ukrajine završila ljetovanje u Martinšćici na Cresu

Hrvatski Caritas je s 29.711 eura podupro program ljetovanja ukrajinske djece u Hrvatskoj. Dvotjedno ljetovanje skupine djece iz Ukrajine završilo je u petak u Domu Emaus Caritasa Krčke biskupije u Martinšćici na otoku Cresu, kamo su u subotu, 3. lipnja stigli iz Žitomira u ratom zahvaćenoj Ukrajini u pratnji svojih voditelja i animatora.

Ovo je već druga godina zaredom u kojoj se na poticaj i u sklopu suradnje Hrvatskog Caritasa i ukrajinskoga nacionalnog Caritata-Spes za djecu iz Ukrajine u Hrvatskoj organizira ljetovanje ukrajinske djece, kojima je domaćin Caritas Krčke biskupije, koji za djecu tijekom 14 dana organizira smještaj, prehranu, izlete, radionice i ulaznice za posebne programe animirajući pritom za uključenje u ovaj solidarni humanitarni projekt tvrtke, ustanove i pojedince iz lokalne zajednice. U sklopu ovog programa prošlog su ljeta u Martinšćici tako boravile 93 osobe ostvarivši pritom 983 noćenja.

Tijekom ovog ljeta Caritas Krčke biskupije je, temeljem prošlogodišnjeg iskustva, otvorio mogućnost i za proširenje programa, te će tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna 2023. u Martinšćici na Cresu boraviti 150 osoba u čak sedam skupina – među kojima i posebna skupina djece s autizmom uz svoje pratitelje. To će biti prigoda da se djeca iz Ukrajine, koja su najranjivija skupina i koja prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine sa svim razornim posljedicama koje ono nosi, bar nakratko osvježe, oslobode se stalne napetosti i straha i obnove nadu u drugačiju i bolju budućnost.

Osim na Cresu i ove će godine ukrajinsku djecu ugostiti i Caritas Dubrovačke biskupije. Bit će to skupina od 50 osoba, koja će usred ljetne sezone 10 dana boraviti u Dubrovniku, a uz ukrajinske voditelje i animatore za njihov će se program pobrinuti djelatnici i volonteri Caritasa Dubrovačke biskupije.

Ovaj vrijedan program solidarnosti s ukrajinskim narodom u suradnji s Caritasom-Spes Hrvatski će Caritas ove godine poduprijeti s 29.711 eura prikupljenih darovima hrvatskih građana i tvrtki i namijenjenima pomoći u pokrivanju troškova boravka gostiju iz Ukrajine.

U sklopu akcije „Pomoć za Ukrajinu“ Hrvatski je Caritas putem Caritasove mreže Ukrajini od izbijanja rata pomogao različitim oblicima novčane i materijalne pomoći ukupne vrijednosti 1.224.487 eura a u suradnji s Američkim Caritasom (Catholic Relief Services) putem desetak nad/biskupijskih caritasa sa 667.317 US$ financirao i različite oblike potpore ukrajinskim izbjeglicama smještenima na području Republike Hrvatske.

mšm

Foto: Hrvatski Caritas